Den forfærdelige tragedie.

Den forgående mini-fortælling om Sølvbryllupssangen omhandler Peers oldefars søster Johanne og hendes mand Albert Arildsen.

Albert var ud af en stor søskendeflok. Faren hed Jens Kristian Arildsen, som var fisker i Lønstrup, moren hed Christine.

Albert var det 9. barn i flokken, en var dog død og en døde samme år som Albert blev født.

I februar 1903 døde faren Jens Christian Arildsen. Nu sad moren alene med 8 børn. D. 12. marts - altså måneden  efter, døde Alberts lillebror Peter 1 år gammel. 4 dage efter, d. 16. nedkom Christine med hendes og Jens barn - en pige - der fik navnet Jensine Christiane - og dagen efter måtte Christine ligge sin søn Peter i graven. .

Hele familien tog i 1906 navneforandring til Arildsen, for alle denne store flok af børn, havde fået farens fornavn til efternavn, hvilket må siges var en sjældenhed så langt oppe i tiden.

Arild Christian Ludvig Arildsen.

Det gik i grunden godt med sønnerne, både Albert og Jens Lyngby blev brugsuddelere, Karl startede som fisker, kom ind i redningsvæsenet, blev dekoreret med Ridderkorset, blev opsynsmand og strandfoged. Arild blev landpost.

Nr. 3 i søskendeflokken hed Fredrik Alfred Arildsen, og det er netop om ham og hans families hårde skæbne, denne lille fortælling handler om.

Frederik Alfred Arildsen som var født 6. november 1886, giftede sig d. 2. december 1913 med Jakoba Marie Østergaard i Jelstrup kirke. Forloveren fra Frederik Alfreds familie var hans bror Jens Lyngby Arildsen, som var brugsuddeler i Hundelev Brugs

Det unge ægtepar flyttede til Astrup sogn, hvor Frederik Alfred var arbejdsmand.

Børnene kom i en lind strøm. 11 børn havde Jacoba født i årene 1914 - 1935, heraf et hold tvillinger i 1931, Svend Otto og Niels Jørgen.

Julen nærmede sig i 1935. 3 af børnene var ikke hjemme, de to yngste sov hos Frederik Alfred og Jakoba i soveværelset, mens de sidste 6 sov ovenpå. Så var det ulykken skete.

Der opstod en brand, måske i de elekriske installationer, og alle 6 børn der sov ovenpå døde.

Vendsyssel Tidende 50 år efter i "tilbageblik"

Pouline Margrehte f. 30. december 1918

Anna Lissa f. 14. januar 1922

Else Maria f. 26. 1925

Knud Erik f. 28. maj 1927

Svend Otto f. 6. januar 1931

Niels Jørgen f. 6. januar 1931 

Disse 6 børn lagde Frederik Alfred og Jakoba i graven d. 19. december 1935.

Det var så mange kister, at jeg næsten ikke kan forestille mig, hvordan de kunne være i den lille kirke - og jeg kan slet ikke sætte mig ind i hvor forfærdeligt de 2 og deres overlevende søskende havde det, da de begravede dem på Astrup kirkegård.

Vittrup Brugs

Sorgen var naturligvis også stor i Vittrup Brugs hos Frederik Alfreds bror og kone.

Hvordan skulle de udtrykke deres sorg - og alligevel få en travl hverdag i brugsen til at fungere ?

De bestemte sig for, at de et billede af de 6 børn skulle hænges op, så kunne de kigge på dem, og mindes dem - og kunderne kunne se, hvorfor det hele ikke var helt i orden.

Et billede af hver af de 6 børn, blev limet på et stykke karton og hængt op i Brugsen - og mon ikke de er sat op efter alder.

Desværre kan jeg pt. ikke finde artiklen på nettet, men en tysk kunstner hørte om tragedien og ville give børnene et flot gravmonument, og sådan blev det.

Jacoba og Frederik Alfred havde mistet 6 børn, havde 5 der stadig var i live. I 1936 fik de en søn - som måske skulle være en ny start ovenpå alt det tragiske.

Men i 1937, d. 14. september døde Frederik Alfred på Hjørring Sygehus efter et ulykkestilfælde, han blev begravet d. 22. september - så kunne han passe på de 6 og Jakobe på de andre 6.

Det store gravsted på Astrup Kirkgård

Hvordan Jakoba kom videre, må kun beundres. Men som man kan se, da der var et stykke i avisen, i anledning af hendes 80 års fødselsdag kom hun videre og bevarede livsmodet.

Jakoba døde 21. december 1985, 93 år gammel. Hun blev begravet ved børnene og Frederik Alfred 3. juledag - lidt mere end 50 år efter hun havde lagt 6 børn i graven.

Med stor respekt for Jakoba, skrevet 31. august 2012
Ann Nygaard

Kurt Sørensen (tidl. Arildsen) 25.08.2020 09:13

Dette er første gang jeg faktisk har læst og hør om tragedien dengang, Jakoba var min farmor og dette er aldrig noget der er blevet snakket om i vores familie.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?