Grønlænderen i Hammer Bakker

Så fint et stykke arbejde

Da jeg var på vej ind i teenageårene fik jeg et skrin af min farmor. Et smukt aflangt skrin med træmosaik ovenpå. Jeg spurgte hvor hun havde det fra. Det havde hun købt af "Grønlænderen". Jeg spurgte hvem han var, og fik bare svaret "Han boede inde i Bakkerne".

I min verden var det vældig eksotisk at komme fra Grønland, og jeg så noget nær en Grønlandsk urmenneske rende rundt inde i bakkerne, som Hammer Bakker, bliver kaldt af lokalefolk. Jeg havde vel nærmest også i tankerne, at han boede i en jord-iglo, og at min farmor var kommet skrækslagen dertil og ud fra den mørke iglo var kommet denne grønlænder i skindtøj.

Skrinet har jeg haft siden - og et mere med, for da jeg indledte min sykarriere fik jeg min farmors syskrin, og det havde samme "Grønlænder" vist lavet.

Jeg har spurgt flere i familien gennem årene om de vidste noget mere om "Grønlænderen", men nej, det gjorde de ikke, og hvis de gjorde, så vidste de kun, at han havde boet inde i bakkerne.

Så er det så, at jeg finder frem til en hjemmeside som hedder www.oplevhammerbakker.dk og minsandten om min "Grønlænder" ikke er omtalt. Jeg låner så en bog der hedder Hammer Bakker, og der har vi sørme et par billeder af ham. Han var hverken urmenneske, boede i en jordhule -ja, han var sågar ikke engang grønlænder.

Han havde flere øgenavne. Store-Hans, fordi eneboeren var lille-Hans, Kurve-Hans fordi han flettede riskurve og så af de fleste "Grønlænderen".

Han havde, ligesom min tipoldefar, arbejdet i Kryolitminerne på Grønland og deraf navnet.

"Grønlænderen" var blevet bestyrer hos Frøken Estrup, som var kommet til Bakkerne sammen med sin far og halvsøster. Da søsteren var blevet gift og hendes far død, blev det "Grønlænderens" job at holde styr på det hele. Da hun døde overtog han huset, men det var nu ikke længe han kunne kalde sig husejer. Han solgte videre til Vodskov store mand Sagfører A. Olesen, som vel om ikke byggede det hele Vodskov, så i hvert fald det halve. A. Olesen, som var fra Vrensted, han blev sagfører i Nørresundby, købte en gård ved Vodskov, i udkanten af Bakkerne. Han opkøbte jord, han byggede Vodskov Kirke, han byggede det der dengang hed "Åndssvageanstalten",Vodskov Skoles hovedbygning. Han har om nogen skaffet arbejdspladser til Vodskov, men han var også kendt for, ikke at helme før han fik lov til a købe ejendommene, og nogle gange var det vist også alt for få penge folk fik. Han døde i 1929 og ønskede ikke, at blive begravet på sin egen kirkegård, nej, han ville begraves i Vrensted, der havde han hjemme.

Var Anders Olesen en driftig herre, så var "Grønlænderen " det ikke. Han fik lov til at bo i huset så længe han levede, han flettede riskurve og lavede skrin. Han var en stor, grov mand med hængerøv, han var godmodigheden selv, dog ikke, når han fik sig en til halsen. Det skete nemlig, at "Grønlænderen" faldt i druk sammen med nogle endnu værre typer f.eks Allerup drengene, som bestod af røvere og tyveknægte.

"Lille-Hans" eller "Eneboeren" var til daglig hans gode ven, de to var som nat og dag, men de kunne jo lige så godt være ensomme sammen, som hver for sig. "Grønlænderen" sad ikke og underholdt "Eneboeren" med sin tid på Grønland, han gad ikke snakke om det, han gled af, så de sad nok bare og snakkede om daglige ting, vind og vejr, folk og fæ.Men når "Grønlænderen"  faldt i druk sammen med slette typer, så ville "Eneboeren" slet ikke have ham ind i sit hus. Dels kunne "Grønlænderen" godt blive lidt voldsk, dels var det alkohol slet ikke noget for den lille "Eneboer".

Hvor og hvornår Grønlænderne blev født og hvornår han døde vil jeg gerne vide. Men jeg er glad for at alle mine fantasier om urmennesket inde i Bakkerne ikke holdt stik, og at jeg nu har set et billede af ham, og ikke mindst at jeg ejer noget af hans håndværk.

 

August 2012
Ann Nygaard

Kilder

www.oplevhammerbakker.dk

Hammer Bakker fra 1933, hvor billederne også er fra.

Ved du noget om Hans Kristian Andersen kaldt Kurve-Hans - Store-Hans Grønlænderen - så hører jeg gerne fra dig.

mogens 08.07.2015 16:52

hej
Du kan læse om Grønlænderen i Niels Anesens bog En Vendelbodreng vokser op. Hans hus/jordhule lå i kanten af Møgelmosen, Cecile Nielsen har udpeget tomten.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?