Brønderslev

Brønderslev

Indtil videre er det jeg har om Brønderslev rundt omkring - men med tiden håber jeg, at det samlet mere eller mindre på denne side.

 

Julemærker udgivet af Lions Club 2013 malet af Jes Vestergaard. Et ark med 24 mærker af disse 4 kirker koster 30 kr. og kan vist købes overalt i Brønderslev

Jeg har været så heldig, at få fat i Adresssebog og Skattelisten fra 1958 for Brønderslev. Jeg har scannet det hele ind.

Jeg vil anbefale, at man åbner denne hjemmeside 2 gange, den ene med linket på adressebogen, og den anden med linket til Skattelisten. Ud for hver person i Adressebogen, står der et nummer, som refererer til et nummer i skattelisten, og bling, så kan man se, hvad hver enkelt borger betalte i skat i 1958.

Jeg har hørt, at det selvfølgelig var "smart" at betale så lidt i skat som muligt, men at det på den anden side, også var "sejt" at være - om ikke byens største skatteyder - så en af dem.

Link til Adressebog: https://picasaweb.google.com/112276729513360005870/BrNderslevAdressebog1958?authkey=Gv1sRgCKrNkrm6_rmMYg#

Link til Skattelisten: https://picasaweb.google.com/112276729513360005870/BrNderslevSkattebog1958?authkey=Gv1sRgCMSp4Mm4gO3srAE#

 

Brønderslev Gl. Kirke.

Hvis du vil se flere billeder fra Brønderslev Gl. Kirke/ kirkgård tryk her

https://picasaweb.google.com/112276729513360005870/BrNderslevGlKirke?authkey=Gv1sRgCMqp_oPG1u6MgwE#

Hvis du vil se, hvem der er begravet på Brønderslev Kirkegård, kan du søge her ( obs. du kan kun søge på personer der er død for mindre end 10 år siden)

http://www.slaegtshistoriskforeningforbroenderslevegnen.dk/broenderslev/

Brønderslev Brugsforenings bestyrelse 1945. Foto venligst lånt af Anne-Marie Rasmussen, hvis morfar er manden der sidder yderst til højre.

Anne-Marie har fået styr på alle bestyrelsesmedlemmerne på fotografiet:

Forrest fra Venstre: Uddeler Christiansen, portør Karl Kjeldsen, Tømrermester E.P. Jensen, Regnskabsfører Niels Peter Jensen ( Anne-Maries morfar).

Bagerst fra venstre: Specialarbejder og byrådsmedlem Marinus Pedersen, Snedkermester Max Emil Christensen, Banearbejder Mortensen ( boende V. Kærvej), Slagteriarbejder Nielsen, Støberiarbejder Marinus Bendtzon.

Anne-Marie kan fortælle, at hendes morfar var regnskabsfører fra han var helt ung og frem til sin død.

Østergade 13, Brønderslev. Foto: venligst stillet til rådighed af Anne-Marie Rasmussen.

Huset, der er rakt ned, lå lidt vest for St. Blichersgade. Her blev Anne-Maries mormor født. I "vinklen" var der dels et soveværelse og dels - vel et udhus - hvor oldeforældrene havde en stor rød ko, som dagligt græssede på deres græsplæne. Så sent som i 1929 havde de stadig koen.

Familien Jakobsen, som boede Østergade 13. Fotografi venligst udlånt af Anne-Marie Rasmussen

Anne-Marie kan fortælle om sine oldeforældre:  Peder Christian Jakobsen var murer og hans hustru Inger Marie Petrine f. Poulsen tjente en skilling ved at hækle sjaler og andet for byens fruer. Her er de fotograferet med deres 3 børn: Jens Jakob, som er den yngste ( født 1889) , han blev murer ligesom faren, Anton ( født 1884)  blev skræddersvend i Vrå  og Kirstine Marie ( født 1882)  blev dameskrædder

Et ganske fantastisk portræt af Inger Marie Petrine Poulsen gift Jakobsen. Fotografiet venligst udlånt af Anne-Marie Rasmussen.

Ville det ikke være ganske vidunderligt hvis man i Brønderslev Anno 2013 kunne møde sådan en vakker gammel kone ? Inger Marie Petrine blev født i Vrejlev sogn 6. juni 1857 og døde 30. maj 1928 - få dage før sin 71 års fødselsdag. Hun blev begravet på Brønderslev kirkegård d. 4. juni.

Ansatte i Brønderslev Kommune. Endnu engang kan jeg takke Anne-Marie Rasmussen får lån af fotografi.

Niels Peter Jensen, som er Anne-Maries morfar, står som No. 4 fra venstre i forreste række. Han var i mange år ansat ved skattevæsenet. Anne-Marie kan fortælle, at hvor vi andre når vi andre skal lægge tal sammen, starter vi med kolonnen til højre og derefter den næste, der kunne Niels Peter Jensen tage 3 kolonner af gangen ... og regne rigtigt !!! Imponerende.

 

Kender du nogle af de andre på billedet, hører jeg gerne fra dig.

Socialdemokratiets vælgerforening. Foto venligst lånt af Anne-Marie Rasmussen.

Anne-Marie har fundet ud af følgende oplysninger om personerne - og Vagn Aagaard har suppleret med Frits Madsen

Bagerst fra venstre: Frits Madsen ( som var ansat i Sygekassen) og Sigurd Nielsen.

Forrest fra venstre: Marinus Pedersen, Dybetsgade, Jakob Sørensen, redaktør af Socialdemokraten og så Niels Peter Jensen, Smalbyvej.

Forskellige reklamer fra Skattebogen for Brønderslev - se linket længere oppe

Brønderslev Gl. Vandværk

Kommer man fra syd af hovedvejen, så er noget af det første man møder - efter det nyeste industrikvarter - Brønderslev Gl. Vandværk. I sandhed en lille perle, som officielt hedder "Søndre Vandværk". Det har tilladelse til at indvinde 502.900 m3 vand om året.

Brønderslevhus

Da jeg var barn i Sulsted, kom sodavandsbilen en gang om ugen. I mit hjem købte vi nu aldrig sodavand fra denne herlige bil fra Brønderslevhus, men det gjorde min farmor og farfar til gengæld, og min evige kærlighed til en rød sodavand, blev grundlagt af Brønderslevhus. Den tomme kasse sodavand blev slæbt ud til bilen, i den smukke trækasse - som jeg er så heldig, at have arvet fra min farmor og farfar.

Brønderslevhus blev grundlagt i 1875 og lukkede så sent som i 1987. Bryggeriet ligger på hjørnet af hovedvejen og ja- Bryggerivej. Bryggerivej havde - og måske stadig har - af den ældre generation - ry for at være et "rabarberkvarter".

Min farmors onkel Wilhelm, som arbejdede på det nærliggende teglværk, boede i mange år sammen med sin familie på Bryggerivej, ligesom hans onkel gjorde det i hans alderdom.

 

Dette her postkort fra Bredgade, købte Peer en gang, da han var overbevist om, at den røde Volvo man ser på billedet var hans.

Den gamle jernbanestation, hvor Spar Nord ligger i dag. Bagved ses det der i gamle dage var posthuset, så blev det Frisør Kjeld og inden længe åbner Café Cox i lokalerne. Husene til højre lå her stadig da jeg flyttede til byen i 1986, men blev rakt ned for at gøre plads til det der i dag hedder Stjernekrydset.

Først tænkte jeg: Hvor pokker er det taget henne i Nørregade. Men da jeg så Dyrlægeboligen til højre i billedet - var jeg jo med. Den ligger som bekendt på hjørnet af Nørregade og Christiansgade. Det meget store hus erindrer jeg til gengæld ikke, men husker et andet, noget mindre, der blev rakt ned for nogle år siden, og i dag "bare" er en lille parkeringsplads ejet af PN Beslag A/S. Husene der ligger efter det store hus, kan jeg også genkende fra gadebilledet Anno 2013.

Det gamle posthus. Bygningen er nem at kende den dag i dag, hvor den ligger i Algade. Da jeg flyttede til byen, lå den i Jernbanegade. Her i starten af november åbner Café Cox i underetagen, men tidligere har Frisør Kjeld haft frisørsalon her

Her et stykke af Algade. Man kan kende Materialisten til højre - Charlotte Bageren, men det mest interessante er, i baggrunden kan man se Jernbanegade med Spar Nords bygning, og at der var et kryds mellem Søndergade, Jernbanegade og Algade.

Her kan man endnu tydliger se krydse Jernbanegade, Søndergade og Nygade taget fra Algade. Den dengang benævnte Sparekassebygning, der i de sidste mange år har været isenkræmmer.

Friluftsbadet som det så ud - i dag er bassinet stadig i brug - i det man har bygget svømmehal udenom.

Dengang som nu er Hedelund et yndet sted for børn og voksne - og Den Runde Pavillon står som vidne til det hele.
I 1939 kunne man i den "Bien" en amerikansk ugeavis læse om hvordan fru Proprietær Christiansen, Nørre Kornum løste problemer

Gamle film fra Brønderslev

Ved at trykke her Gamle filmklip kan du se nogle gamle stumfilm fra Brønderslev

Foredrag

Brønderslev Bibliotek har en glimrende hjemmeside, hvor du bl.a. kan se foredrag mm. som foregår på biblioteket eller andre steder i kommunen. Ofte handler foredragene om det der var en gang - og måske er der noget der fanger din interesse her.

https://www.bronderslevbib.dk/web/arena/voksenarrangementer

Nørregade august 2013

Her er et fotografi fra omkring 1930 af Brønderslev Cementstøberi. Denne unge mand i midten hed Richard Jensen, og var født i 1911.

Tak til Anne-Marie Rasmussen for lån af fotografi.

Vi har her i Brønderslev Kommune haft en reklame - der hed, at der var 2 søndage hver i uge i Brønderslev. Jeg synes, at vi udvider og siger: "Vi holder jul året rundt". For os der er kendt i Brønderslev, kan vi tydeligt genkende motivet - gaden i baggrunden er Bredgade med Hotel Phønix som den højeste bygning.

Foran kører en stor idiot
Et herligt klip hvor det er bilister fra Brønderslev der får en omgang.

Et fint julebillede fra Bredgade.

Foto fundet af Anne-Marie Rasmussen.

Endnu en gang bidrager Anne-Marie Rasmussen med noget - nemlig hendes morfar og mormors telegrammer i anledning af deres bryllup d. 2. september 1910. Tak for det Anne-Marie

Ove S.J. 13.10.2020 14:06

Jeg har tidligere påpeget at dit link til adressebogen for Brønderslev, var i udu....er det blevet upgraderet eller glemt?

Dorthe Gaardboe 10.12.2019 10:11

Hej Ann

Du får lige et nyt link til bibliotekets hjemmeside. Det du bruger, virker ikke længere.
https://www.bronderslevbib.dk/arrangementer
Mvh
Dorthe G.

Ove S.J. 28.06.2019 10:40

Ann Nygaard,
der er en fejl på linket til adressebogen for Skat.
Linket til skattebeløbene virker som det skal!
Mvh.
Ove

Ann Nygaard 25.06.2014 14:19

Hej Vagn. Mange tak for oplysningerne, nu er de skrevet ved billedet. Mange hilsner Ann

Vagn Aagaard 23.06.2014 22:12

Billedet med socialdemokratisk vælgerforening, hvor du ikke ved hvem der står ved siden af Sigurd Nielsen. Jeg mener det er Frits Madsen. Ansat i sygekassen.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?