Gode Bøger

Kærlighed til bøger

Jeg elsker at læse og jeg elsker at eje en god bog. Her vil jeg efterhånden få lagt billeder ind af bøger, som jeg holder af. De fleste vil handle om Vendsyssel, men andre kan også snige sig ind - fordi jeg bare synes, at de er værd at læse eller kigge i.

Malene Schwartz bog Alba

Bogen handler  mest om Malene Schwarts farmor Alba, som ikke var en person man talte om i hjemmet. Farmor Alba hang ud med de kendte malere i Skagen mens farfaren passede sit borgmesterjob. Kan varmt anbefales for dem der gerne vil læse om gamle dage og er vilde med Skagen som mig selv. Bogen er en familiekrønike, som også foregår i andre dele af Danmark.

 

Barn Af Vendsyssel

Barn af Vendsyssel er blevet udgivet af Lions Club hvert andet år siden 1975. Der gik dog 4 år mellem No. 3 og No. 4.

Jeg har lavet en indholdsfortegnelse over indholdet i de enkelte bøger, så se, om der er nogen der specielt fanger din interesse.

 Barn af Vendsyssel

Skagen

Pernille Steensgaards uundværlige bog for os der er lidt vilde med Skagen. Bogen har også mange smukke billeder taget af Anne Prytz Schaldemose. Bogen kan i hvert fald købes på Skagens Museum, men den kan selvfølgelig også lånes på biblioteket.

Bo Nygaard Larsen

er min lillebror. Han har skrevet fler bøger, som jeg naturligvis vil gøre reklame for her:

Morgentanker om Vendsyssel; En Essaysamling om ja... Vendsyssel.

Wonderland: En novelle og digtsamling, bl.a indeholdende vinderartiklen i Kristeligt Dagblad om vores farmor Astrid Marie Larsen f. Petersen fra Sulsted.

Sodoma: En yderst pornografisk bog.

Wied Jul: En biografi om hans helt store idol Gustav Wied.

Ligusterkirken ( sammen med Pernille Vigsø Bagge) : En debatbog mellem de 2 om deres syn på kirken og vel om livet i al almindelighed

Det ingen ved: En stille thriller om at det ikke er muligt at løbe fra sin handlinger.

Himmelgrus; En bog om moderne salmedigtere der i blandt Johannes Møllehave.

Erindringer fra Løkken-Vrå

Der findes forskellige bøger f.eks. :

Ud at tjene

Dagligdagen under besættelsen

Husker du din skoletid ?

Håndværk og håndværkerliv.

Tversted Redningsstation

Bogen er udgivet af Lokalhistorisk Forening for Tversted, Uggerby og Sørig, og er meget sjov hvis man er vild med gamle dage og Tversted.

Brønderslev i gamle postkort

er udgivet af Bent Søndergaard.

Børglum Kloster

Bogen er skrevet af Birthe Lauritsen med fotos af Lars Horn. En god og meget indholdsrig bog om klostret, som er et "must"  hvis du er lidt vild med Børglum Kloster.

Den amerikanske sømand af Karsten Lund

Historien er fiktik, men tager udgangspunkt i et skibsforlig natten til 2. juledag 1902. En herlig bog, for os som er vilde med Skagen og gamle dage.

Se uddrag af Skagens kirkebog på nogle af de der drev i land her:Strandvaskerne

Skagen på Postkort - Højen på Postkort

Bøgerne er udgivet af Skagen Lokalhistoriske Forening, og kan i hvert fald købes på Skagens Museum.

Prinsesserne

En roman skrevet af Anne Marie Løn.

I bogen hedder de 2 søstre Valborg og Violet Romdrup og bor på Roseneng Storgaard. Romanen er bygget over de 2 søstre Kristine Marie Thomsen og Anna Cecilie Thomsen. De blev født henholdsvis 09.02.1903 og 28.08.1906 på Rønnebjerg Storgaard i Vrejlev sogn. Deres gravsten er på Vrejlev Klosters kirkegård.

En mærkelig Ø

10 rejsebeskriveler fra Læsø.

Udgivet af Museumsforeningen for Læsø 1982-2007. I  bogen bl.a. omtalt min tipoldefar Karl Skytte.

Originalernes By

En sjov bog om de skæve eksistenser i Aalborg - skrevet af Gorm H. Rasmussen.

Sømænd i Helvede

En bog af Henik Krüger.

Bogen handler om det danske skib Lars Kruses skæbne under 2. verdenskrigs skjulte giftgaskatestrofe.

Peers bedstefars fætters søn, Knud Henning Nielsen var på skibet.

Hammer Bakker

ved Niels Hedin.

Et mindeskrift.

Bogen var planlagt af Sagfører Anders Olsen, og er udgivet efter hans død. Anders Olsen var om nogen årsag til Hammer Bakkers udseende i dag og Vodskovs udvikling med bl.a. det der dengang hed Åndsvageanstalten.

Første gang udgivet i 1931, anden gang i 1976. Bogen er temmlig pebret antikvarisk, men kan sagtens lånes på biblioteket.

Fra Jernkors til Trækors

En bog skrevet af Birthe Helledie.

Handler om drengen fra Tolstrup sogn, Aage Th. Mariegaard, som blev nazist, og som ringede til dyrlæge Axel Møller i Brønderslev. En opringning der kostede dyrlægen og hans assistent Ole Vagn Larsen livet.

Aage Th. Mariegaard blev dømt til døden for bl.a. ovenstående ugerning, men også mange andre. Han   ligger begravet på Tolstrup kirkegård, kun hans nærmeste familie, har ønsket at blive begravet ved siden af ham, på den anden side, er der tomt.

Assistenten Ole Vagn Larsen, er min svigersøns morfars bror, og derfor fattede jeg interesse for netop denne historie. Læs evt. forskellige mindeord om Ole Vagn Larsen her:

http://starter.dk/slaegt/OleVagn/

 

 

Brevene fortæller om Segelcke familien i Lønstrup

skrevet af Kirsten Rosenkrantz Segelcke Hesselgren

En herlig bog, der fortæller om slægt, der gjorde det så godt, og ejede mange af de steder, hvor vi andres forfædre tjente til dagen og vejen. Bogen er fyldt med - selvfølgelig gamle breve - men også mange herlige fotografier.

Bogen kan bestilles hjem på biblioteket, og så kan du hente den i løbet af få dage.

På sporet af vore teologiske aner

Denne bog er skrevet af Kirsten Rosenkrantz Segelcke Hesselgren, som beskriver hende og mandens teologiske aner. Flere af dem fungerede i Vendsyssel

Peder Laursen Børglum præst i Harridselv, Seilstrup og Rakkeby

Peder Ifversen  ( Burholt ) Cand. teol.

Peder Ifversen ( Hjørring) Cand teol.

Laurids Laursen den ældre, præst i Ø. Brønderslev og Hallund

Laruids Mørk Laursen provst, Ø. Brønderslev og Hallund

Thomas Christensen Mumme, præst i Jerslev og V. Brønderslev

Jøreng Jacobsen Møldrup, provst , Vadum

Peder Andersen Randers, præst i Ø. Brønderslev og Hallund

Axel Rosenkrantz Segelcke præst i Vrensted

Niesl Ifversen Christensen Aarøe præst Tolstrup-Stenum

Der bliver også fortalt om deres ægtefæller og deres børn, og om de gamle tavler og gravstene der findes i de kirker hvor ovennævnte var tilknyttet.

En spænende bog om dem der døbte, konfirmerede, viede og begravede vores forfædre. 

Jussi og Brønderslev

Alfreds Huse og Forbrydelsen Ansigt

I dag - den sidste dag i juli 2013, købte jeg 2 bøger i Bog & Idé - nemlig den jeg gik efter "Forbrydelsens Ansigt" skrevet af Poul Duedahl, Peter Wodskou Christensen og Gitte Bergensdorff Høstbo - bogen beskriver i ord og billeder om de der var kriminelle for længe siden. Prisen var 300 kr. - men det er knagme en flot og stor bog. Dejligt at eje noget så smukt.

Mens jeg gik deroppe, blev jeg i den grad fristet af Kirsten Jacobsen og Heine Pedersens bog Alfreds Huse. Bogen handler om arkitekt Alfred Hansens smukke Skagens Huse. Lige noget for mig - der er vild med Skagen. Den var på tilbud til 150 kr. Jo, man skal være god ved sig selv en gang i mellem.

Jeg blev nu endnu mere fristet - og købte også en bog til hver af de 2 store. Bøger jeg selv gerne ville eje - men der er vel også grænser for hvor god man skal være ved sig selv.

Winni Østergaaards triologi

Jeg havde før set den omtalt på diverse slægtsforskningsgrupper på facebook, og endelig tog jeg mig sammen til at låne denne triologi, som fortæller om den uægte Helvig Pedersdatters liv. Alle faktuelle oplysninger er rigtige, mens det der giver historien liv, er fiktion.

Første bind, Helvig, kan godt virke noget uoverskueligt med et hav af navne, døde og uægte børn. Jeg valgte at springe let og elegant hen over det, og det betød heldigvis ikke så meget, for personerne bliver senere hen "samlet op". Bind 2 - Ud og hjem - er jeg i gang med at læse i skrivende stund, og her er det langt mere overskueligt at følge med, man følger et tilpas antal mennesker.

Bøgerne er rigtig gode, hvis man gerne vil have lidt viden om hvordan livet var dengang i 1800årtallet både for den rige familie, den fattige familie men i sær for den jævne familie.

Jeg har flere gange i min slægtsforskning stødt på forfædre, der har haft de naturlige kopper. Skal ret være ret har jeg "bare" tænkt, hvor var de heldige, at de havde overlevet, men Winni Østergaard bruger meget ordet koparrede, og tænk jeg havde slet ikke tænkt at de der havde overlevet nemt kunne være fyldt med ar i ansigtet.

Helvig lever i Thy, men alligevel kommer en vendelbo snigende ind - nemlig Martin Nicolaj Schibby, som var præstesøn fra Tversted og som selv blev apoteker. Faderen døbte flere af Peers forfædre, og hans og konens smukke gravsten står den dag i dag på Tversted kirkegård og drager mig hver gang jeg besøger den.

Jeg glæder mig til at læse Ud og Hjem færdig og har netop i dag, d. 6. november 2013, lånt sidste del "Til deres dages ende"

Knud den Store af Hanne-Vibeke Holst

Romanen købte jeg for mine fødselsdagspenge. Jeg fik startet på den, men gik så i stå. Kom i gang igen her i forgårs - og blev grebet af den, og der var ikke ro før romanen var læst færdig.

Knud den Store handler om Hanne-Vibeke Holsts far - forfatteren Knud Holst, der måtte så meget i gennem. Selv om det er en roman - en biografi om man vil - så er bogen også en rejse rundt i Vendsyssel.

Knud Holst Andersen blev født og døbt i Skæve sogn, læste i Hjørring, blev skolelærer i Løkken, hvor hans tidligere skolekammerat, politimesteren i Hjørrings datter Kirsten Høybye også blev lærer. De 2 blev gift, fik 3 døtre og levede hele deres ægteskab i Løkken. Efter skilsmissen flyttede Knud Holst til Vrensted, senere Hjørring så til en datter på Mors, videre tilbage til Løkken og sluttede sit liv på Aalborg Sygehus. Der er altså masser af lokalhistorie i bogen, som i sær er sjovt hvis man kender lidt til de nævne byer og sogne. Jeg kender de fleste steder - også den villa som Knud var forhippet på at købe, og som blev familiens hjem- den majestætiske bygning i Løkken.

Men selv om ikke interesserer sig for Vendsyssel, så er bogen værd at læse. Om den lille Knud, som vokser op i et religiøst hjem. Knud er en svagelig dreng, egner sig ikke til hårdt fysisk arbejde, hvilket passer ham fint - men der sidder et godt hoved på drengen, og han låner penge for at blive student. Allerede der grundlægges hans håbløse gæld. Knud er dygtig til både at tegne og skrive, men beslutter sig tidligt for, at han vil leve af skriverierne... Han er forfatter. Forfatter er ikke noget man bliver - det er noget man er - i følge Knud.

Knud døjer mest af alt med sig selv - på den ene side, skal ingen pille ham ned - på den anden side, føler han sig utilstrækkeligt.

Han, der er opvokset i et afholdshjem, bliver mere og mere glad for flasken, og i sær flaskens indhold. Han har vel det der hedder præstationsangst - samtidig med, at han slås med indre dæmoner.

Efter skilsmissen går han mere og mere i hundene, og i sær bed jeg mærke i, at Hanne-Vibeke Holst beskriver et billede der blev taget efter der var sat ild i farens lejlighed i Vrensted. Netop det billede, husker jeg tydeligt fra dengang det blev bragt i avisen. Det er et så fortællende et billede, af en mand, der kæmpede sig op af ingenting, holde sig på toppen et stykke tid, og så plaske rundt på bunden af samfundet.

Om romanen er hudløs ærlig, ved jeg ikke, men den fremtræder sådan. Nemlig Knud - et menneske - på godt og på ondt.

Ann 4. janaur 2014

Byer i bevægelse Aalborg og Nørresundby.

Bogen har jeg fået i julegave - hvor dejligt. Den viser fotografi for fotografi hvordan Aalborg og Nørresundby så ud dengang for længe siden - og i dag. Virkelig en dejlig bog at eje.

Pia Lykke Korreborg 12.01.2021 00:09

Jeg kan se at du har købt bogen Alfreds huse
Hvis det er den der er udgivet i 2008 (den nye udgave) Er jeg meget interesseret i at købe den hvis du vil sælge.

Lotte Nielsen 29.04.2017 16:45

God hjemmeside
Jeg har bogen der hedder "Brønderslev i gamle postkort" til salg
Kontakt mig på nielsenlotte12@gmail.com

Inge Jacobsen 18.01.2017 13:15

Det er en meget smuk og samtidig oplysende hjemmeside

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?