|
|
|
|
|
Vendelbomad og mad Vendelboen kan lide
Drømmekagen til Brovst
20 stk. kage.. så hvor mange
personer
Det skal du bruge:
Oprindelig stammer Drømmekagen fra Hjallerup, for Jytte Andesen (bosiddende i Brovst) besøgte hendes mormor på hendes gård Østergaard i Hjallerup. Her serverede mormoren altid drømmekagen - oprindeligt betegnet som Østergårdskagen. Kagen var på den tid ret besværlig at lave på datidens komfurer, fordi fyldet til kagen skulle opvarmes over damp. Jytte Andersen hjalp gerne sin mormor med at bage kagen. Derfor blev de enige om at kagen skulle være med i et husmoder-arrangement i Brovst i 1960. Her boede Jytte Andersen jo sammen med sin familie. Ved arrangementet deltog også AMOs bagekonsulent Knud Brorsen, som fik smag for kagen. Drømmekagen vandt efterfølgende en opskriftskonkurrence afholdt af AMO. For at andre også kunne få glæde af kagen blev opskriften skrevet ned på opskriftsblade af AMO under navnet "Drømmekagen fra Brovst". Siden da har kagen bredt sig og blevet en af de mest elskede kager i Danmark. Du kan købe AMOs drømmekage i de fleste dagligvarebutikker - eller du kan bage den selv. Du skal bare ikke byde mig et stykke - jeg kan ikke fordrage kagen.
Se TVNords indslag om netop drømmekagen, som ikke er fra Brovst http://www.tv2nord.dk/artikel/223928:Regionale-nyheder--Droemmekagen-fra-Brovst---ikke-fra-Brovst
4 æg 300 gram sukker ( ca. 3 1/2 dl.) 250 gram Hvedemel ( ca. 4 1/2 dl.) 3 tsk. bagepulver 1 tsk. vanillesukker 2 dl. mælk 50 gram smør
Til toppen: 75 gram smør 100 gram kokosmel ( ca. 3 dl.) 200 gram Brun Farin ( ca. 3 1/4 dl.) 1/2 dl. mælk
Bagetid før fyld kommer på: ca. 20 min. ved 200 grader midt i ovnen Bagetid med fyld: ca. 5 min. ved 225 grader, midt i ovnen.
Sådan gør du:
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Bland mel, bagepulver og vanillesukker sammen. Vend det forsigtigt i dejen drysset gennem en sigte. Varm mælk og smør (lillefingervarmt) og vend det forsigtigt i dejen. Hæld dejen i en lille smurt meldrysset bradepande ( ca. 5x22x30 cm.) og bag kagen midt i ovnen.
Fyld: Kom smør, kokosmel, farin og mælk i en tykbundet gryde og bring det i kog under oprøring. Tag kagen ud og skru op for ovnen. Fordel fyldet på kagen og bag den færdig, stadig midt i ovnen.
Tip: Man kan piske æg, sukker lyst og luftigt under vandbad, pas på at det ikke bliver for varmt - så koagulerer æggene.
Kilde: Karolines Køkken og internettet om historien bag.
Idas brusebadsboller
24
personer
Det skal du bruge:
.. altså hvis de kun spiser en hver.
Opskriften har vi fået af Ida, som kommer fra Hjortnæs i Børglum Sogn. Her var Lenette "aupair pige" sidste år i sommerferien. Ida er herre dygtig til at bage. Kardemommen gør, at man har den dejligste smag længe efter man har taget det sidste bid
6 spsk. lunken vand 100 gram gær 6 dl. mælk 100 gram smeltet smør 1400 gram mel samt lidt til at strø med 2 tsk salt 6 spsk. sukker 2 tsk. kardemomme
Sådan gør du:
Opløs gæren i det lunkne vand Resten hældes bare i og æltes igennem Stil dem til hævning og sæt ovnen på 225 grader.
Tag dig et langt brusebad
kom tilbage til køkkenet 25 min. senere slå dejen ned og del i to pølser og del dem hver i 12 styks form dem til boller pensl med æg eller vand
Giv dem 12-14 min.
Velbekomme
Knasende Knækbrød
?
personer
Det skal du bruge:
1 dl. havregryn 1 dl. Solsikkefør 1 dl. Hørfrø 1 dl. Sesamfrø 1 dl. Græskarkerner 1 1/2 tsk. salt 1 tsk. bagepulver 1 dl. Rapsolie 2 dl. vand 3 1/2 dl. mel
Sådan gør du:
Indstil ovnen på 200 grader Rør det hele sammen Fordel massen på 3 bageplader belagt med bagepapir Snit med kniv i knækbrødsstørrelser ( umuligt efter at de er bagt) Giv dem 20 min.
Indonesisk Ferskensuppe
4
personer
Det skal du bruge:
Den her opskrift har jeg fået på mit arbejde, og man kan sagtens lave til 2 dage, og så dag 2 f.eks putte en pakke skinkestrimler i.
- 200 gram hakket løg - 1 spsk. karry - 30 gram smør - 2 dåser hakkede tomater - 1-2 fed hvidløg - 5 dl. madlavningsfløde - 3 dl. hønsebouillion - 1 dåse ferskner - 300 gram rejer ( almindelige eller tigerrejer) - 1 pose kogte ris
Sådan gør du:
Løg og karry svitses på panden med smøret Tilsæt de flåede tomater Hæld fløden i under oprøring, derefter tilsættes hønseboullion, saft fra fersknerne og ca. 2/3 dele af de småsnittede ferskner.
Lad det simre lige fra 15 min - 1 time. Kog risene. Hæld op på tallerkener, og derefter puttes lidt ris, lidt ferskenstrimler og lidt rejer på og evt. lidt grønt. Serveres med et godt stykke brød.
VELBEKOMME
Gulerodssuppe med flødeost
4
personer
Det skal du bruge:
Endnu en dejlig opskrift jeg har fået på mit arbejde. 200 gram flødeost naturel smør/olie til stegning 1/2 tsk karry 1 hakket løg 4-5 stænger bladselleri - skåret i skiver 4 stor gulerødder groft revet 1 liter grøntsagsboullion 1/2 tsk revet muskatnød 1 tsk. timian Salt og Peber
Sådan gør du:
Svits løg - bladselleri i olie/smør sammen med karry Tilsæt og svits de revne gulerødder Flødeost og Bouillion røres i Tilsæt Muskatnød og Timian Kog suppen op under oprøring Smag til med salt og peber og server suppen med flûtes
Prebens kringer
personer
Det skal du bruge:
Opskriften har jeg fået af min arbejdskollega Mariann, hvis mand hedder Preben - og Mariann er flink til at tage smagsprøver med på arbejde.
3 3/4 del piskefløde 90 gram gær 240 gram Bagemargerine ca. 700 - 750 gram mel
Til pensling: Fløde eller vand og perlesukker
Sådan gør du:
Gæren udrøres i den stuetempereret fløde Margerinen smeltes Mel og Margerine hældes i og røres.
Den stilles til hævning et køligt sted en halv times tid.
Dejen rulles ud og skæres i ca. 20 cm. lange strimler ( jeg bruger en pizzaskærer).
Pensles med fløde/vand og sukker.
15 min. ved 200 grader.
Holdbarhed i dåse: Ca. 1 uge.
Moster Stines fine Kokosmakroner
personer
Det skal du bruge:
Fra min morfars Moster Stines gamle Kogebog:
3 ikke for store æg 250 gram sukker 250 gram cocosmel 1 tskfuld Hvedemel Nogle skiver franskbrød
Sådan gør du:
🤭
Der røres 3, ikke for store Æg sammen med 250 gram Sukker og heri blandes 250 gram Kokosmel samt 1 tskfuld Hvedemel. Dejen stilles som smaa Toppe paa en smurt Plade. Synes De Dejen er lidt vaad hvis Æggene er for store saa kommer De lidt mere Kokosmel i. Dejen skal være som fugtig Grød der nemt kan Toppes op paa den smurte Plade. Bager ved svag varme 200 grader i 12 Minutter. Gemmes i en Kagekasse sammen med nogle Skriver frisk Franskbrød, derved holder Makronerne tilpas fugtig.
Ibens Gulerodskage
12 stykker ca.
personer
Det skal du bruge:
Denne opskrift har jeg fået af en arbejdskollega, Iben, og den er virkelig god.
4 æg 250 gram sukker Ca. 1 3/4 dl. solsikkeolie 1/2 tsk. salt 2 tsk. kanel 300 gram hvedemel 2 tsk. bagepulver 55 gram valnødder 400 gram revet gulerod
Til glasur: Flormelis og evt. cacao eller frugtfarve
1 springform diameter 24 cm. og lidt smør til at smørre formen med.
Sådan gør du:
Pisk æggene sammen, tilsæt sukker og pisk til massen er hvid og cremet. Tilsæt derefter olien, og pisk igen. Bland salt, kanel, mel og bagepulver og rør i dejen. Tilsat grofthakkede valnødder og de revne gulerødder. Smør formen med en klat smør - held dejen i.
Giv den 180 grader i en forvarmet ovn i en time.
Når kagen er taget ud af springformen og kølet af blandes flormelis ( og evt. cacoa eller frugtfarve) med vand og smør det på kagen.
Lad glasuren størkne.
Velbekomme.
Elses chokoladedrømme
60 hvis de kun skal have en hver
personer
Det skal du bruge:
Opskriften har jeg fået af min tidligere arbejdskollega - for fler år siden - og de er et sikkert hit
150 gram smør ( fint med Bakkedahl eller lignende) 100 gram sukker 100 gram farin 1 tsk vanillesukker 1 æg 200 gram mel 1/2- 1 tsk natron 1 plade chokolade, som hakkes 50 gram nøddekerner som hakkes
Sådan gør du:
Det hele røres sammen med elpiskeren, dog puttes chokolade og nøddekerner i til sidst. Man triller små kugler løseligt med hænderne, hold afstand, kun ca. 16 kugler på hver bageplade.
Småkagerne skal have 8 min. ved 200 grader.
Afkøler på bagerist.
Gittes brændte mandler
Til 1 person der er vild med brændte mandler ;O)
personer
Det skal du bruge:
500 gram mandler 150 gram sukker 1/2 dl. vand 10 gram smør Bagepapir
Sådan gør du:
Læg de 500 gram mandler på bageplade med bagepapir og rist dem i 20 min i ovnen ved 140 grader
Derefter puttes sukker på panden, som smeltes, derefter tilsættes vandet, når sukkeret er opløst i vandet, lægges mandlerne på, indtil de får en hvid hinde. Til sidst tilsættes en lille klat smør, og manlerne lægges på bagepapir uden at de hænger sammen.
Velbekomme
Hans Oles saltede mandler
1 hvis man er vild med saltede mandler
personer
Det skal du bruge:
200 gram mandler 2 dl. vand 1 Spsk groft salt Bagepapir
Sådan gør du:
Kog vand og salt op på panden - tilsæt manlerne og lad dem koge til vandet er væk. Mandlerne er nu helt hvide. Put dem i en forvarmet ovn på 150 grader ca. 20 -25 min. Køles derefter af.
Vaniljekranse for alle
90 hvis de ska have en hver
personer
Det skal du bruge:
Min familie er ikke de store kagespisere, hvilket måske er meget godt når jeg ikke er nogen Mette Blomsterberg - alligevel synes jeg, at småkager hører julen til, så nu har jeg kastet mig ud i vaniljekranse, da de ikke er mislykket for mig, gør de det næppe heller for dig.
250 gram mel 50 gram hakkede mandler 1/2 tsk. hjortetaktssalt korn fra en stang vanilje 125 gram sukker 175 gram smør 1 æg
Sådan gør du:
Kog mandlerne, smut dem og hak dem. Tænd ovnen på 200 grader
Put mel, de hakkede mandler, hjortetaktssalt, kornene fra vaniljestangen og sukker i en skål og bland det, smuldr smørret i. Jeg kører lige med håndmixeren et par minutter, put et æg i , pisk lidt igen, og derefter må du have hænderne i dejen, så den bliver en samlet masse.
No. 1 vil være, at du bruger en kødhakker, stjernehullet, alternativt, som jeg har gjort, tril lange strimler, skær dem i ca. 5 cm. længde og tril dem lidt længere inden du former dem som en ring og lægger dem på bageplade med bagepapir.
Bag småkagerne i 7 min.
|
|
|
|
|
|