Opskrifter

Vendelbomad og mad Vendelboen kan lide
Drømmekagen til Brovst
20 stk. kage.. så hvor mange personer
Det skal du bruge:
Oprindelig stammer Drømmekagen fra Hjallerup, for Jytte Andesen (bosiddende i Brovst) besøgte hendes mormor på hendes gård Østergaard i Hjallerup. Her serverede mormoren altid drømmekagen - oprindeligt betegnet som Østergårdskagen. Kagen var på den tid ret besværlig at lave på datidens komfurer, fordi fyldet til kagen skulle opvarmes over damp. Jytte Andersen hjalp gerne sin mormor med at bage kagen. Derfor blev de enige om at kagen skulle være med i et husmoder-arrangement i Brovst i 1960. Her boede Jytte Andersen jo sammen med sin familie. Ved arrangementet deltog også AMOs bagekonsulent Knud Brorsen, som fik smag for kagen. Drømmekagen vandt efterfølgende en opskriftskonkurrence afholdt af AMO. For at andre også kunne få glæde af kagen blev opskriften skrevet ned på opskriftsblade af AMO under navnet "Drømmekagen fra Brovst". Siden da har kagen bredt sig og blevet en af de mest elskede kager i Danmark. Du kan købe AMOs drømmekage i de fleste dagligvarebutikker - eller du kan bage den selv. 
Du skal bare ikke byde mig et stykke - jeg kan ikke fordrage kagen.

Se TVNords indslag om netop drømmekagen, som ikke er fra Brovst
http://www.tv2nord.dk/artikel/223928:Regionale-nyheder--Droemmekagen-fra-Brovst---ikke-fra-Brovst

4 æg
300 gram sukker ( ca. 3 1/2 dl.)
250 gram Hvedemel ( ca. 4 1/2 dl.)
3 tsk. bagepulver
1 tsk. vanillesukker
2 dl. mælk
50 gram smør

Til toppen:
75 gram smør
100 gram kokosmel ( ca. 3 dl.)
200 gram Brun Farin ( ca. 3 1/4 dl.)
1/2 dl. mælk

Bagetid før fyld kommer på: ca. 20 min. ved 200 grader midt i ovnen
Bagetid med fyld: ca. 5 min. ved 225 grader, midt i ovnen.

 
Sådan gør du:
Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
Bland mel, bagepulver og vanillesukker sammen.
Vend det forsigtigt i dejen drysset gennem en sigte.
Varm mælk og smør (lillefingervarmt) og vend det forsigtigt  i dejen.
Hæld dejen i en lille smurt meldrysset bradepande ( ca. 5x22x30 cm.) og bag kagen midt i ovnen.

Fyld:
Kom smør, kokosmel, farin og mælk i en tykbundet gryde og bring det i kog under oprøring.
Tag kagen ud og skru op for ovnen.
Fordel fyldet på kagen og bag den færdig, stadig midt i ovnen.

Tip:
Man kan piske æg, sukker lyst og luftigt under vandbad, pas på at det ikke bliver for varmt - så koagulerer æggene.

Kilde: Karolines Køkken og internettet om historien bag.
Idas brusebadsboller
24 personer
Det skal du bruge:
.. altså hvis de kun spiser en hver.

Opskriften har vi fået af Ida, som kommer fra Hjortnæs i Børglum Sogn. Her var Lenette "aupair pige" sidste år i sommerferien. Ida er herre dygtig til at bage. Kardemommen gør, at man har den dejligste smag længe efter man har taget det sidste bid

6 spsk. lunken vand
100 gram gær
6 dl. mælk
100 gram smeltet smør
1400 gram mel  samt lidt til at strø med
2 tsk salt
6 spsk. sukker
2 tsk. kardemomme
Sådan gør du:
Opløs gæren i det lunkne vand
Resten hældes bare i og æltes igennem
Stil dem til hævning og sæt ovnen på 225 grader.

Tag dig et langt brusebad

kom tilbage til køkkenet 25 min. senere
slå dejen ned og del i to pølser og del dem hver i 12 styks
form dem til boller
pensl med æg eller vand

Giv dem 12-14 min.

Velbekomme
Knasende Knækbrød
? personer
Det skal du bruge:
1 dl. havregryn
1 dl. Solsikkefør
1 dl. Hørfrø
1 dl. Sesamfrø
1 dl. Græskarkerner
1 1/2 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
1 dl. Rapsolie
2 dl. vand
3 1/2 dl. mel
Sådan gør du:
Indstil ovnen på 200 grader
Rør det hele sammen
Fordel massen på 3 bageplader belagt med bagepapir
Snit med kniv i knækbrødsstørrelser ( umuligt efter at de er bagt)
Giv dem 20 min.

Indonesisk Ferskensuppe
4 personer
Det skal du bruge:
Den her opskrift har jeg fået på mit arbejde, og man kan sagtens lave til 2 dage, og så dag 2 f.eks putte en pakke skinkestrimler i.

- 200 gram hakket løg
- 1 spsk. karry
- 30 gram smør
- 2 dåser hakkede tomater
- 1-2 fed hvidløg
- 5 dl. madlavningsfløde
- 3 dl. hønsebouillion
- 1 dåse ferskner
- 300 gram rejer ( almindelige eller tigerrejer)
- 1 pose kogte ris
Sådan gør du:

Løg og karry svitses på panden med smøret
Tilsæt de flåede tomater
Hæld fløden i under oprøring, derefter tilsættes hønseboullion, saft fra fersknerne og ca. 2/3 dele af de småsnittede ferskner.

Lad det simre lige fra 15 min - 1 time.
Kog risene.
Hæld op på tallerkener, og derefter puttes lidt ris, lidt ferskenstrimler og lidt rejer på og evt. lidt grønt.
Serveres med et godt stykke brød.

VELBEKOMME

Gulerodssuppe med flødeost
4 personer
Det skal du bruge:
Endnu en dejlig opskrift jeg har fået på mit arbejde.
200 gram flødeost naturel
smør/olie til stegning
1/2 tsk karry
1 hakket løg
4-5 stænger bladselleri - skåret i skiver
4 stor gulerødder groft revet
1 liter grøntsagsboullion
1/2 tsk revet muskatnød
1 tsk. timian
Salt og Peber
Sådan gør du:
Svits løg - bladselleri i olie/smør sammen med karry
Tilsæt og svits de revne gulerødder
Flødeost og Bouillion røres i
Tilsæt Muskatnød og Timian
Kog suppen op under oprøring
Smag til med salt og peber og server suppen med flûtes
Prebens kringer
personer
Det skal du bruge:

Opskriften har jeg fået af min arbejdskollega Mariann, hvis mand hedder Preben - og Mariann er flink til at tage smagsprøver med på arbejde.


3 3/4 del piskefløde
90 gram gær
240 gram Bagemargerine
ca. 700 - 750 gram mel

Til pensling:
Fløde eller vand og perlesukker

Sådan gør du:
Gæren udrøres i den stuetempereret fløde
Margerinen smeltes
Mel og Margerine hældes i og røres.

Den stilles til hævning et køligt sted en halv times tid.

Dejen rulles ud og skæres i ca. 20 cm. lange strimler ( jeg bruger en pizzaskærer).

Pensles med fløde/vand og sukker.

15 min. ved 200 grader.

Holdbarhed i dåse: Ca. 1 uge.
Moster Stines fine Kokosmakroner
personer
Det skal du bruge:

Fra min morfars Moster Stines gamle Kogebog:

3 ikke for store æg
250 gram sukker
250 gram cocosmel
1 tskfuld Hvedemel
Nogle skiver franskbrød

Sådan gør du:

🤭
Der røres 3, ikke for store Æg sammen med 250 gram Sukker og heri blandes 250 gram Kokosmel samt 1 tskfuld Hvedemel.
Dejen stilles som smaa Toppe paa en smurt Plade. Synes De Dejen er lidt vaad hvis Æggene er for store saa kommer De lidt mere Kokosmel i. Dejen skal være som fugtig Grød der nemt kan Toppes op paa den smurte Plade.
Bager ved svag varme 200 grader i 12 Minutter.
Gemmes i en Kagekasse sammen med nogle Skriver frisk Franskbrød, derved holder Makronerne tilpas fugtig.

Ibens Gulerodskage
12 stykker ca. personer
Det skal du bruge:

Denne opskrift har jeg fået af en arbejdskollega, Iben, og den er virkelig god.

4 æg
250 gram sukker
Ca. 1 3/4 dl. solsikkeolie
1/2 tsk. salt
2 tsk. kanel
300 gram hvedemel
2 tsk. bagepulver
55 gram valnødder
400 gram revet gulerod

Til glasur:
Flormelis og evt. cacao eller frugtfarve

1 springform diameter 24 cm. og lidt smør til at smørre formen med.

Sådan gør du:
Pisk æggene sammen, tilsæt sukker og pisk til massen er hvid og cremet. Tilsæt derefter olien, og pisk igen. Bland salt, kanel, mel og bagepulver og rør i dejen.
Tilsat grofthakkede valnødder og de revne gulerødder.
Smør formen med en klat smør - held dejen i.

Giv den 180 grader i en forvarmet ovn i en time.

Når kagen er taget ud af springformen og kølet af blandes flormelis ( og evt. cacoa eller frugtfarve) med vand og smør det på kagen.

Lad glasuren størkne.

Velbekomme.
Elses chokoladedrømme
60 hvis de kun skal have en hver personer
Det skal du bruge:
Opskriften har jeg fået af min tidligere arbejdskollega - for fler år siden - og de er et sikkert hit

150 gram smør ( fint med Bakkedahl eller lignende)
100 gram sukker
100 gram farin
1 tsk vanillesukker
1 æg
200 gram mel
1/2- 1 tsk natron
1 plade chokolade, som hakkes
50 gram nøddekerner som hakkes
Sådan gør du:
Det hele røres sammen med elpiskeren, dog puttes chokolade og nøddekerner i til sidst. Man triller små kugler løseligt med hænderne, hold afstand, kun ca. 16 kugler på hver bageplade.

Småkagerne skal have 8 min. ved 200 grader.

Afkøler på bagerist.
Gittes brændte mandler
Til 1 person der er vild med brændte mandler ;O) personer
Det skal du bruge:
500 gram mandler
150 gram sukker
1/2 dl. vand
10 gram smør
Bagepapir
Sådan gør du:
Læg de 500 gram mandler på bageplade med bagepapir og rist dem i 20 min i ovnen ved 140 grader

Derefter puttes sukker på panden, som smeltes, derefter tilsættes vandet, når sukkeret er opløst i vandet, lægges mandlerne på, indtil de får en hvid hinde. Til sidst tilsættes en lille klat smør, og manlerne lægges på bagepapir uden at de hænger sammen.

Velbekomme
Hans Oles saltede mandler
1 hvis man er vild med saltede mandler personer
Det skal du bruge:
200 gram mandler
2 dl. vand
1 Spsk groft salt
Bagepapir
Sådan gør du:
Kog vand og salt op på panden - tilsæt manlerne og lad dem koge til vandet er væk. Mandlerne er nu helt hvide.
Put dem i en forvarmet ovn på 150 grader ca. 20 -25 min.
Køles derefter af.
Vaniljekranse for alle
90 hvis de ska have en hver personer
Det skal du bruge:

Min familie er ikke de store kagespisere, hvilket måske er meget godt når jeg ikke er nogen Mette Blomsterberg - alligevel synes jeg, at småkager hører julen til, så nu har jeg kastet mig ud i vaniljekranse, da de ikke er mislykket for mig, gør de det næppe heller for dig.

250 gram mel
50 gram hakkede mandler
1/2 tsk. hjortetaktssalt
korn fra en stang vanilje
125 gram sukker
175 gram smør
1 æg

Sådan gør du:

Kog mandlerne, smut dem og hak dem.
Tænd ovnen på 200 grader

Put mel, de hakkede mandler, hjortetaktssalt, kornene fra vaniljestangen og sukker i en skål og bland det, smuldr smørret i. Jeg kører lige med håndmixeren et par minutter, put et æg i , pisk lidt igen, og derefter må du have hænderne i dejen, så den bliver en samlet masse.

No. 1 vil være, at du bruger en kødhakker, stjernehullet, alternativt, som jeg har gjort, tril lange strimler, skær dem i ca. 5 cm. længde og tril dem lidt længere inden du former dem som en ring og lægger dem på bageplade med bagepapir.

Bag småkagerne i 7 min.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?