Mosters poesibog

Første side i poesibogen- Stine sidder på en stol og oven over hendes søster Ane (Anna)

Da min morfars moster Stine fyldte 16 år i 1910 fik hun denne poesibog af sin søster Ane. Der er ingen tvivl om, at det har været et kært eje. Her nedenfor er der uddrag fra poesibogen - et par stykker er der billeder af dem der har skrevet - ellers er billederne hentet  fra "Den Danske Skueplads" - et hæfte der blev udgivet i 1943 om teatrets historie, dels passer de til poesibogen - men mon ikke det var sådan et liv Stine, der var født i fattighuset, drømte om ?

Balletdanserinden: I 1925 vendte Elna Hansen (1901-1930) , senere gift Lassen tilbage fra et studieophold i Amerika og vist ved sin udførelse af hovedpartiet "Cappelia", at hun ikke blot var en fuldt færdig danserinde, men en af de største kunstnere, balletten nogensinde havde fostret. Dette første indtryk bestyrkes i høj grad i de følgende sæsoner, og det vakte derfor dyb sorg, da hun kun få år senere døde under tragiske omstændigheder. Hun ses her i Svanilda.
Augusta Nielsen (1822-1902) blev den der kom til at løfte arven efter Lucile Grahn, da denne var draget bort. Også Augusta Nielsen var en højt beundret danserinde, men heller ikke hendes karriere ved balletten blev lang. Kun 27 år gammel trak hun sig i 1849 tilbage, da publikums gunst på grundlag af rygtesmederi, havde svigtet hende.
Rosa Nørgaard som har skrevet det øverste, var datter hvor Stine tjente i V. Hjermitslev - nedenunder har hun selv skrevet. Balletdanserinden: Blandt Bournonvilles elever fra hans første balletmesterår var Lucile Grahn og Augusta Nielsen de berømteste på spindesinden. Størst af dem var Lucile Grahn ( 1819-1907), hun var en blændende danserinde, men hun kunne ikke enes med sin iltre lærer og balletmester og drog efter en kort, men strålende karriere ved teatret ud i det fremmede og blev en kunstnerinde med verdensry.
Inger Marie Jensen, V. Hjermtislev som var gift med lærer Erik Jensen er her fotograferet, det er også hende der har skrevet i poesibogen. Stine tjente hos dem, og fik de fineste anbefalinger. Balletdansere: Danserinden Juliette Price ( 1831-1906) blev den af August Bournonvilles elever, han satte højest. Fra sin debut i 1849 til hun 18 år senere måtte trække sig tilbage efter at være kommet til skade på scenen, udførte hun en lang række af hovedpartierne i hans balletter. Her ses hun i en pas de trois sammen med sine kusiner Sophie og Emilie.
Bladene til venstre skrevet af pigerne hvor Stine tjente dengang i V. Hjermitslev. Operasangerinde: Tenna Frederiksen Kraft (f. 1885) debuterede i 1906 og var knyttet til vor opera i 33 år. Hun udførte alle operarepertoirets store sopranpartier, deriblandt "Tosca", hvilken skikkelse hun som den første fremstillede på Det Kgl. Teater.
Poesibogen: Hendes kusine Elna Esbensen har skrevet i bogen. Elna blev født 30. marts 1904 i Faarup, Saltum Sogn og døde som kun 23 årig d. 21. juli 1927 ligeledes i Faarup, Saltum sogn. Hendes gravsten findes stadig på Saltum Kirkegård. Min morfars søster blev opkaldt efter hende. Balletdanserinde: Ellen Price (født 1868, debuterede 1895) vandt, skønt hendes bane ved teatret kun blev kort, et smukt navn i ballettens historie, især for sin udførelse af partier som Sylfiden og Den Lille Havfrue. I det sidste ses hun her.
Poesibogen: Nederst har hendes niece Dagny Larsen, V. Hjermitslev skrevet. Dagny Larsen, der også blev gift Larsen, blev født 17. juni 1905 i V. Hjermitslev og døde samme sted 6. april 1973. Balletdanserinden: Vera Fokina i "Svanens Død"
Har du fået lyst til at læse mere om Stine, så tryk her.

Ann Nygaard 29.08.2012 07:55

;O) Mange tak- jeg hygger mig skam også med det.

Annelise 28.08.2012 23:39

Hvor er du bare fantastisk Ann. Simpelthen så hyggeligt at se med her

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?