Cathrine Pederdatters bibel

Cathrine Pedersdatter

Peers tiptipoldemor

Hun blev født i oktober 1813 i Lyngby sogn. Hun blev 9. september 1820 vaccineret mod kopper af Møller fra Vrensted. Hun og Niels Andersen, der var fra Vittrup, Børglum sogn, ville giftes.

Lige som ved alle andre ægteskabsindgåelser på den tid, skulle der lyses 3 gange over dette par, så folk kunne gøre indsigelser mod at ægteskabet blev indgået.

Ungkarl Niels Sørensen, Skøttrup, havde noget imod ægteskabet, og indgav en klage. Han fik nu ikke medhold, og d. 8. juni 1838 blev Cathrine Pedersdatter og Niels Andersen gift i Lyngby Kirke.

Ægteparret flyttede ind på gården i Vittrup, og de fik 13 børn. Her i blandt 1 hold tvillinger, der begge døde som små og et hold trillinger, hvoraf de 2 døde som små, men de sidste 8 voksede op på gården i Vittrup, der tidligere havde været fæstegård under Børglum Kloster.

Deres ældste søn blev snedker og graver i Løkken, så det var den næstældste søn Peder Andersen Nielsen, som overtog gården. Cathrine Pedersdatter blev enke i 1856.

28. december 1871 fik hun en bibel, og hun skrev med smuk skrift i, at biblen var hendes. Hun skrev i den frem til sin død 5. marts 1882 og derefter skrev hendes efterslægt i mange år efter, når der skete store begivenheder i familien.

Her er de håndskrevne sider.

 

 

Den sidste der har skrevet i den er Peers bedste, Ane, som var Cathrine Pederdatters oldebarns kone, og som ligesom Cathrine flyttede ind på gården, og levede sit liv der. Hun skrev i 1977, at biblen tilhørte hendes datter - Birgitte Pedersdatter - som hun selvfølgelig ikke var blevet døbt - men Ane vidste godt hvordan man gav sådan en bibel videre.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?