Juleaften

Juleaften


Næppe er noget så helligt som juleaften for de fleste danskere - og de fleste kan vel skrive under på:

Rør blot ikke ved min gamle jul

Man kan være nok så forelsket, men når det gælder om hvor man skal holde jul, så er det netop aftenen hvor de fleste godt kan undvære at være sammen.

Man vil hellere sidde og tygge i andelåret i vante omgivelser end sidde lårene af den store kærlighed hos svigerforældrene.

 

 

 

Min barndomsjuleaften foregik hos min farmor og farfar. De boede i Sulsted, ligesom jeg selv, og i hele måneden fulgte jeg hvordan julen sneg sig ind alle vegne, når jeg dagligt lagde vejen forbi.

Min farmor skulle helst være færdig med det hele inden det hele var begyndt. Hun bagte, kogte og kokkerede, men mere om menuen senere. Foruden mig, min bror, min mor og min far var min faster og onkel også altid fast inventar. Mine 2 fætre var det også indtil de blev gifte, og måtte nøjes med hvert andet år.

Juletræet var bestilt, betalt og hentet i Brugsen, den gamle skotøjsæske med pynten blev hevet frem fra pulterummet, suppleret med mine hjemmefabrikerede musetrapper og guirlander. Glimmer var der altid men aldrig fehår. Da lyskæderne kom frem, var det slut med levende lys, som min farmor var hystrerisk med.

Vi satte os til bords. Hvid dug med mågestellet inklusiv mågeglas. Øl, vand og hvidtøl. Alle havde måske ikke ligefrem faste pladser, men hvilken side af bordet man sad på, lå ganske fast. Jeg sad altid med ryggen tl køkkenet. Vi startede med hjemmelavet suppe  - og vagt var vi færdige med første portion, før min farmor pressede med næste portion. Derefter hed det flæskesteg, andesteg med hjemmelavet agurkesalat og ribsgele - mens rødkålene var købte. Vi var måske mest til at slå lidt mave, men det kunne slet ikke komme på tale, ris a la manden måtte på bordet. Der var en mandel... som min onkel Erik havde held til næsten altid at få. Vi små - altså børnene - fik naturligvis også en mandelgave... Barn var man indtil man selv fik børn.

Så gik damerne i opvasken, mens herrerne slog pladerne ind på bordet, og juletræet ud midt i den lavtloftede stue. Vi sang vel typisk 3 salmer og 1 sang. Vores sanghæfter var samlet igennem mange år med Familie Journalen. Efter veloverstået dans måtte træet tilbage på sin plads, og spisebordet blev igen rykket ud. Nu kom gaverne frem - for der var ikke noget med gaver under træet. Næh, os der var i bil, gik ud i bilen, og hev alle vores pakker ind. Hver havde så en plads ved spisebordet, hvor der foran en blev lagt gaverne til netop den person. Her stod jeg - ja, for gaverne blev åbnet stående - altid på den modsatte side af spisebordet, hvorfor ved jeg ikke, sådan var det... Så begyndte gaveåbning, ualmindelig disiplineret. Den yngste startede med sine - en efter en, blev det annonceret hvem gaver var fra. Når mindste manden var færdig med sine, gik det videre til den næstældste, mens den yngste og forældrene havde travlt med at pakke de netop åbnede gaver ned igen, som regel i en medbragt sort sæk. Den sidste var min farfar, og efter hans død, min farmor, undtagen et år, hvor hun fik lov til at åbne før yngstemanden/pigen, hun var nu også den, der var mest nysgerrig af os alle sammen.  

Alle sækkene med næsten alle gaverne blev igen slæbt ud i bilerne, og kun en enkelt eller 2 gave kunne få lov til blive i den lille stue.

Min farmor drønede atter ud i det lille køkken, mens mågedugene, mågestellet, nu i kaffekop-modellen blev sat på igen. Så blev der serveret lagkager, småkager, 7 slags, slik og appelsiner, æbler og mandariner.

Det var en hyggelig juleaften, trods det, at det lyder meget stressende. Men min farmors natur var ikke til "slå-mave".

Sådan var min jul indtil jeg var 25 år gammel og var blevet gift, så blev mine forældre skilt, og året efter holdt min mor, min bror og jeg jul hjemme hos mig og Peer, mens Peer tog ud til sine forældre. Året efter holdt min mor, for første og indtil videre eneste gang, juleaften. Kort tid efter den juleaften - i 1991 - blev jeg gravid, og jeg meddelte Peer, at fremover holdt vi juleaften hjemme ... SAMMEN. Som sagt så gjort - og nu måtte nye traditioner melde sig på banen, nye såvel som gamle.

Min farmors gamle julepynt ligger nu altid i en skål og er en del af julepynten

"Rend mig i traditionerne" .... er jeg ikke tilhænger af - tværtimod - er jeg god til at skabe flere og flere.

 

Nu vil jeg fortælle om d. 24. december i det lille hjem anno 2012.

Godt nok har jeg ikke oplevet juleaften endnu - men hvad skulle gå galt ?

Lidt julerier fra 2011

Helt tilbage fra at Peer og jeg flyttede sammen, har vi spist morgenmad i stuen, i mange år ved et rundt bord, men senere er vi rykket hen til spisebordet, mest fordi, det runde nu står på loftet. Her ligger der på desserttallerkenen en gave. Det er sådan en god start på dagen. Der må meget gerne ses fjernsyn i mens, selv om det bare kører i baggrunden. Vi rydder op, og så begynder inden længe den meget store omrokering. Vi plejer, at sidde i stuen, men det gør vi så ikke mere. Langbordet i køkkenet bliver rykket ud i køkkenet, hvor altså 2 langborde kan stå i forlængelse af hinanden. Hvor spisebordet har stået, kan juletræet nu stå nok så flot med alle gaverne under. For hvor ville jeg gerne, da jeg var barn, at vi kunne have gaver under træet... men det kunne jeg så ikke få opfyldt det ønske. En anden ting jeg så gerne ville, da jeg var barn, var at vi satte risengrød op til nisserne. Det gør vores børn, trods deres alder, stadig d. 23. december, og d. 24. er det tid til at se, om nisserne har kvitteret for omsorgen - det har de indtil nu gjort i form af en kasse slik. Risalamanden skal laves færdig, og den bliver hældt op i portionsskåle.. af den simple grund, at det år hvor vi kun sad 3 juleaften, havde jeg lavet så meget risalamande, at mandlen ikke blev fundet. Da jeg står for, at mandlen puttes i, er jeg den sidste der får et glas.

Bordet skal pyntes. Vi bliver i år 8, min mor, min far og hans kone og os 5. Før hen kom både min bror og min farmor. Dugen skal ikke være hvid, ikke juleaften - den er beaudeuxrød, og jeg har i flere år truet med, at jeg ville have en ny, men det bliver så heller ikke i år. En guldløber, af de billige bliver lagt på, og mågestellet jeg har arvet bliver sat på. Servietterne er bare nogle af de billige med julemand, juletræer eller engle på - og så kommer vi til det, som for mig er prikken over iet pynt på bordet. Jeg laver dekorationer i et væk - og i år har jeg lavet bl.a. 2 meget store træer - og små dekorationer dels i kaffekopper - dels i champagneglas.

Bordpynten til Juleaften 2012

Når vi sætter os til bords - så er der indført en ny tradition. Jeg kan ikke huske hvor jeg fik ideén fra, men den er nu meget sjov - ud for hver bliver der sat et lille juletræslys af den selvslukkende slags  - den hvis lys sidst går ud - får en gave. Vi springer suppen over - det syntes Peer var for meget - så den blev droppet i 1992. Vi holder fast ved andesteg, flæskesteg, nogle gange 2 slags rødkål, nogle gange kogte æbler med ribsgelé, andre år bare ribsgelé, hjemmelavet agurkesalat og asier fra købeglas, naturligvis brune og hvide kartofler. Jeg kan ikke lide sovs, men selvfølgelig er der sovs juleaften. Efter vi har slået mave og vasket mågerne op, får vi risalamande. Ikke noget jeg bryder mig om, men spiser det for konkurrencens skyld.

Kaffen bliver sat på bordet, lige som julekopperne kommer på. Nu skal der synges og danses om træet...dels bliver de gamle sanghæfter fra Familie Journalen fundet frem - ligesom det hjemmelavede supplement -  dels et par af de mere lystige salmer, dels et par af dem min farmor ville synge, "Dejlig er jorden" - "Julen har bragt" og så tager vi "Højt fra træets grønne top" - og så kommer vi til "Julen sig nærmer - sneen jorden dækker", som er en glad og lystig sang, som børnene har lært i skolen - så kommer "På loftet sidder nissen" - med hop og spring - for så at tage livet af os selv med "Nu er det jul igen " Her er det kæde - og hele 2 gange tager vi den. Jeg kommer, som nævnt, fra en "lyskædejul" - Peer fra en "levendelysjul", så kompromisset blev: Når vi danser om træet, er der kun levende lys - ikke bare på træet - men i hele stuen - og ellers er det lyskæden der er i brug. Fin ordning.

Julebordet Anno 2011

Så skal gaverne deles ud - da børnene var mindre, kom julemanden forbi, men det gør han ikke mere. Uddelingen -  det foregår ganske kaotisk - nogle sætter sig bare og venter på, at gaverne kommer til en - andre er de glade uddelere. Når alle er delt ud - så begyndes der bare... for det der foregik i min barndomsjul, synes Peer er noget pjat, jeg snyder dog, og åbner først når de andre er færdige - men jeg får jo ikke opsnuses en brøkdel af hvem gaverne var fra som i min barndom. Samtidig med gaverne er der kaffe, slik og mandariner. Lagkagerne kan jeg slet ikke forstå vi kunne fortære dengang. Når alle gaverne er åbnet - så er luften gået af alle juleballonerne - og så sidder vi lidt og mærker julefreden....

 

og i år er det så et af de år, hvor jeg tager på job kl. 23... og der går lige mere end 8 timer inden jeg kan ligge under dynen...

 

Glædelig Jul - må alle få en hyggelig juleaften.
Ann Nygaard

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?