Gravstenene

Jeg fotograferede for nogle måneder siden alle - håber jeg - gravsten på Lyngby kirkegård. De ligger allerede på nettet, og man kan "bare" søge på dem. Det jeg har tænkt mig, er at lave lidt baggrundsstof omkring menneskene, der levede i dette lille sogn - så langt mod vest. Mange af dem vil være i slægt med min mand Peer, i det hans tipoldemor kom fra netop Lyngby sogn.

Ved at trykke på linket, vil du se gravstene på Lyngby kirkegård - og nedenfor kan du læse lidt om dem. Det skal siges, at jeg ikke kender disse mennesker personligt, og selv om flere af dem er i Peers slægt, så er det lidt langt ude. Kan du bidrage med billeder eller gode fortællinger eller andet - er du meget velkommen til at skrive til mig.

https://picasaweb.google.com/112276729513360005870/LyngbyKirkegard?authkey=Gv1sRgCJfAuriAh5mkcQ#

Peder Andersen Mikkelsen og Elise Marie f. Kodahl.

__________________________________________

sådan står der på deres gravsten - men Elise Marie, var nu født Nielsen

 

Peder Andersen Michelsen var Peers tipoldefar, Peder Andersen Nielsens fætter, i det Peder Andersen Michelsens far og Peder Andersen Nielsens mor var søskende.

Da der var folketælling i 1930 måtte Peder Andersen Mikkelsen oplyse, at han havde giftet sig i 1888 - og at der i ægteskabet med Elise Marie var født 5 børn - 2 var levende - 3 var døde.

Deres førstefødte gav de navnet

Mikkel Pedersen Mikkelsen

da han blev døbt 7. september 1890 i Lyngby kirke. Han var blevet født 25. juni samme år. Han giftede sig i 1915 med Helga Jensen, og de bosatte sig i Løkken, hvor Mikkel tjente sit brød som karetmager. Året efter vielsen, nærmere bestemt 30. juli 1916 nedkom Helga med det der skulle vise sig at være hendes eneste fødsel. De gav drengen navnet Poul Peder Mikkelsen.

Den lille familie flyttede til Lyngby sogn, det var måske ikke så nemt, at leve af at være karetmager - i hvert fald optræder Mikkel ved senere folketællinger enten som arbejdsmand eller som fisker.

D 8. oktober 1924 nedkom den 22årige ugifte Ane Marie Bak Andreasen med en søn. At hun ikke skulle leve sammen med og  opdrage den lille dreng, var forudbestemt, for allerede ved hjemmedåben 6 dage senere, står der, at vidnerne er : Barnets plejemor Helga Mikkelsen, hendes mand, karetmager Mikkel Mikkelsen og Mikkels mor, her skrevet ind i kirkebogen som Lise Mikkelsen. Hjemme var allerede 6 dage efter fødslen hos Helga og Mikkel.

Han blev fremstillet 11. januar 1925 i Lyngby kirke., og bortset fra at han hed Jensen til efternavn, var han et fuldgyldigt medlem af Mikkelsen familien.

Mikkel Pedersen Mikkelsen, Peder Andersen Mikkelsen og Elise Maries førstefødte var en af de, som var i live, da der var folketælling i 1930. Mikkel døde 12. juli 1971 og Helga 20. januar 1975 - begge ligger på Lyngby kirkegård.

Peder Andersen Mikkelsen og Elise Marie Kodahl, blev 19. oktober 1891 forældre til deres andet barn, som de gav navnet

Maren Kirstine Mikkelsen. 

Du kan læse mere om Maren Kirstine og hendes skæbne indtil hun døde i barselssengen d. 26. marts 1922 under Martin kulsejlet

5. maj 1895 gjorde Elise Marie Kodahl sin mand far endnu engang. De gav hende navnet

Johanne Mikkelsen

Hun blev boende hjemme hos forældrene, og vel passede og hjalp dem. Men pludselig i 1925, næsten 30 år gammel, giftede hun sig med Harald Emil Jørgensen, der var 8 år yngre end konen. Vielsen fandt sted 27. februar 1925, og den nybagte brudgom flyttede ind hos svigerforældrene. Ved folketællingen i 1925 1. november, kommer det frem, at den gode Harald ikke har helt rent mel i posen. Der må han oplyse, at han 3 måneder før vielsen med Johanne, altså november 1924 opholdt sig på straffeanstalten. Om det har været den oplysning, eller han senere begik noget kriminelt, eller om der var helt andre årsager, ved jeg ikke, men i 1930 optræder Johanne som fraskilt, boende hos forældrene. Det er ikke lykkes mig, at finde Johannes død og begravelse.

2 x Niels Peter Mikkelsen

De 2 sidste børn, der kommer i ægteskabet mellem Peder Andersen Mikkelsen og Elise Marie Nielsen, senere Kodahl, får begge navnet Niels Peter. Men begge sønner viser sig, at være svagelige. Den første bliver født 11. november 1896, og bliver hjemmedøbt af skolelærer Damsgaard 6. januar året efter. 12 dage efter dør den lille dreng, og han bliver begravet 24. januar 1897 på Lyngby kirkegård.

Den yngste søn, bliver naturligvis opkaldt efter den afdøde bror. Han kom til verden 21. april 1900. Heller ikke han blev døbt i kirken, men måtte hovedkuls døbes 11. maj 1900 af skolelærer Andersen. 3 dage efter døde han, og den 20. maj 1900 måtte Elise Marie og Peder endnu engang lægge et barn i graven. 

 

Peder Christian Simonsen og Ingeborg Nielsen

på deres gravsten står der Peder Chr. Toft og Ingeborg Toft.

________________________________________________

De 2 var fætter og kusine. Peder Christian Simonsen blev født 30. maj 1858 i Lyngby sogn, som søn af Fæstegaardmand Simon Pedersen Thoften, eller Thoft/Toft og Maren Christensdatter. Simons ældste bror Niels Pedersen Toft, var først gift med Ingeborg Andersdatter, men efter hendes død giftede han sig med Mette Johanne Jensdatter, og de opkaldte deres førstefødte efter Niels Pedersen Tofts første hustru, som skik og brug var - og alt andet ville være forkasteligt.

Ingeborg Nielsen blev født 19. juni 1853 i Vennebjerg sogn og døbt i Vennebjerg kirke.  Men inden længe forlod den lille familie Vennebjerg sogn og slog sig ned i Hundelev i Jelstrup sogn.

Ingeborg blev konfirmeret 6. oktober 1867 i Jelstrup kirke. Hun skulle nu ud i voksenlivet, men havde allerede mærket livets alvor. Hendes far, Niels Pedersen Toft døde i februar 1866 - og senere samme år, havde hendes mor giftet sig igen. Hun var en begavet og flink pige - hun fik UG i både kundskaber og opførsel.

I 1880 - nærmere bestemt 8. november 1880 blev fætteren og kusinen gift i Jelstrup kirke, og de slog sig ned i Lyngby sogn, der hvor navnet Toft/Thoft/Toften kom fra - gården Toftegaard.

7 børn kom der i ægteskabet, og heldigvis, gav de børnene efternavnet Toft - det navn som familien alligevel var blevet kaldt i generationer.

 

Deres førstefødte blev opkaldt efter morfaren, i det døde gik forud for levende, og farfaren var i den grad levende, så levende, at han kunne være en af fadderne, da

Niels Pedersen Toft

blev døbt i Lyngby kirke 2. juli 1882. Drengen var født 30. april samme år. I 1910 d. 9. juni var der bryllup i Jelstrup kirke. Niels havde kastet sin kærlighed på den ugifte 39årige Hanne Cecilie Christensen Baand. Han tog sin brud med hjem til Lyngby. Hanne Cecilie skænkede Niels 4 børn.

Ingeborg f. 24. maj 1912, Kristian Sigurd f. 18. oktober 1913, Alfred Immanuel 25. november 1915 og Sine Baand Toft f. 26. januar 1918.

Hanne Cecilie Christensen Baand gift Toft døde 31. juli 1935 og blev begravet 5. august 1935 på Lyngby kirkegård.

De 3 yngste børn blev gift, men den ældste Ingeborg var angiveligt det, som vi i dag kalder psykisk syg. Hun døde på Brønderslev Psykiatriske sygehus i 1986, og blev begravet hjemme på Lyngby kirkegård. Det var Alfred Immanuel og hans kone Ingeborg, der havde underskrevet dødsannoncen. Desværre var der kun ham tilbage af de 4 søskende.

Kristian Sigurd døde pludseligt i 1972, 58 år gammel. Ham og hans kone, kaldet Else boede i barndomshjemmet og her var deres børn opvokset. 5 år efter sønnens død - døde Peder Christian Simonsen, kaldt Toft, på vej mod de 95 år.

Den yngste Sine Baand Toft blev gift d. 12. november 1944 i Lyngby kirke med Peter Kristensen, eller Anton Peter Kristensen som han retterligt hed. Ægteparret bosatte sig i Holtet i Serritslev sogn, og det er da også på Serritslev kirkegård de ligger begravet. Den nekrolog der var i avisen, da Sine - eller Sinne - som hun blev kaldt - fortæller meget godt om livet - ikke bare for hende, men for hendes søskende, far og farbror.

 

 

Farbroren der blev ene - mere om ham længere nede.

Det næste barn Peder Christian og Ingeborg - kaldet Toft fik, var sønnen

Martin Kristian Pedersen Toft

Han kom til verden d. 15. november 1885, og 2. juledag samme år, blev han døbt i Lyngby kirke. Da han giftede sig med Maren Kirstine Mikkelsen, troede alle sikkert på en lys og lykkelig fremtid - men skæbnen blev grum.

Martin omkom på Vesterhavet 10. maj 1913 - 9 dage efter nedkom Maren Kirstine med deres første, sidste og eneste barn, som hun gav navnet Martin Pedersen Toft. Du kan læse mere om Martin i den lille fortælling Martin kulsejlet.

Som du kan læse i fortællingen, giftede Maren Kirstine sig igen, hvor hun fødte i alt 4 sønner, den sidste kostede hende dog liveet. Hun blev begravet på Lyngby kirkegård d. 31. marts 1922.

Hvor hendes mand, Jørgen Peter Mikkelsen drog hen efter Marens død, ved jeg ikke, men sønnen Martin kom hen til bedsteforældrene for at bo. Han var en lille dreng, der havde mistet sin far inden han blev født - og mistet sin mor, da han var knap 9 år gammel.

Martin blev gift i Børglum kirke med Johanne Marie Kjeldsen i 1934 i Børglum kirke. Ægteparret slog sig ned i Lyngby, hvor Martin, ligesom sin far, var fisker. Johanne fødte i alt 6 gange, i hvert fald de 5 gange med Martin som faderen, men Johanne var ikke rask. To af de 5 døde som små, og det lader til, at Johanne var syg, så syg, at det flere gange var nødvendigt, at føde på sygehuset. Trods at hun også var indlagt ved sin sidste fødsel i 1940, døde hun en uge efter. Hun blev begravet på Lyngby kirkegård. Martin forlod efterfølgende Lyngby, flyttede til Horne sogn. Han giftede sig igen, fik endnu et barn. Martin døde i 1965, og blev begravet på Hirtshals kirkegård. En barsk skæbne havde været ham givet, og selv om han altså ikke er blandt de begravede på kirkegården i Lyngby, er han medtaget, alene af den grund, at fortælle om hvor barsk livet kan være.

En af hans halvbrødre, ligger dog begravet på Lyngby kirkegård - nemlig Peder Mikkelsen. Peder blev født 7. august 1919 som søn nr. 2 af Jørgen Peter Mikkelsen og Maren Kirstine. Han er ikke at finde i folketællingerne i 1925 og 1930 i Lyngby sogn, men i 1969 bor han på Tranegaarden og i anledning af sin 60 års fødselsdag, giver han en kop kaffe på Løkkens Vejkro.

Peder døde i 2004, og hans navn blev indhugget i hans mors gravsten. Der havde sikkert været plads til hans far, men han havde jo antageligt giftet sig igen, og lå nu begravet sammen med sin senere hustru.

Juleaften 1890 var en trist aften. Peder Kristian og Ingeborgs 2 1/2 år gamle søn

Immanuel Johan Pedersen Toft

døde. De begravede ham 2. januar 1891.

Havde Ingeborg kun skænket sin fætter og ægtemand sønner indtil nu, kom der nu ikke bare en - men 2 - piger - endda på samme gang.

Tvillingefødslen fandt sted 27. maj 1891 og de 2 piger blev døbt 4 dage efter i hjemmet, de fik navnene

Mette Marie Pedersen Toft

og

Christine Kathrine Pedersen Toft

De blev begge gift - Christine Kathrine var først ude af starthullerne. Hun sagde JA til Niels Christian Christiansen d. 28. september 1917. Han havde en gård i Bjergby sogn, og dermed var det nok slut med den friske havluft for Christine Kathrines vedkommende. Et par år efter - d. 7. november 1919 var det tvillingesøsterens tur til at blive frue. Det skete da hun gav Edvard Larsen sit JA. Han var husmand på Lund Hede i Vrejlev sogn, og dermed flyttede hun også langt væk fra den stejle skrænt, den barske vestenvind og den egn hun kendte så godt. Hun fødte Edvard et par drenge, men hun var ikke rask. Hun døde 35 år gammel på Hjørring Tuberkulosehospital og hun blev begravet på Vrejlev kirkegård - og her står hendes sten endnu http://www.dk-gravsten.dk/kirkeg/kg_foto.php

Ingeborg nedkom med sønnen

Lars Christian Pedersen Toft

20. oktober 1892. Han blev deres sidste barn. Han giftede sig i Børglum Klosterkirke 4 dage efter hans søster Mette Marie giftede sig. Ja, der havde da været et være festivitas i de dage i Lyngby og omegn.

Den udkårne var Elvine Kjeldsen, en datter af Mads Christian Kjeldsen, som boede nabo med min mand Peers slægt på Gl. Vittrupvej, og Mads Christian Kjeldsen og Peers oldefar Hans Christian Nielsen var da også blevet fotograferet sammen, du kan se billedet her Fortælling Gadehuse 

Elvine flyttede efter brylluppet de få kilometer til Lyngby sogn, hvor de slog sig ned på det der i dag hedder Helledievej. Elvine fødte 5 børn, men døde allerede som 39årig. Lars Christian begravede hende på Lyngby kirkegård. Alene med 5 små børn, var ikke nemt, og selv om niecen Sine Baand Toft ikke er nævnt i nekrologen, var det hende der hjalp ham med at passe børn i starten. Lars Christian Pedersen Toft giftede sig aldrig igen og blev boende i Nr. Lyngby frem til sin død i 1985, da var han 92 år gammel.

Elvine og Lars Christians Vielse i Børglum Klosterkirke, Nekrolog og dødsannonce fra 1985.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?