Julerier 2013

1. december 2013 Mens jeg venter... og venter ... og venter

Jeg sidder her og har abstinenser. Julen står og banker på. Adventsdekorationen er lavet. Det bliver til gengæld et hjem uden kalenderlys i år. Jeg er for nærig til at give så mange penge for lyset. Pigerne har fået hver et henkogningsglas med 24 stykker chokolade/karamelstænger/tyggegummi i. De har fået adventsgaver. Flere gaver er i hus og har allerede overtaget gæsteværelset. I går blev jeg overfaldet af julestjerner hos købmanden. Jeg kan ikke lide julestjerner, men når de nu er store og billige, så frister det jo alligevel svage sjæle. Ude i garagen venter alle julekasserne - men jeg må holde mig i skindet må jeg... Kristine har veninder til brunch - men når de er ude - og stuen igen ligner sig selv... så går jeg i gang... og jeg glæder mig.

Endelig i gang 1. december 2013

Da brunch-gæsterne tog hjem, kunne det kun gå for langsomt med at få kasserne ind. Adventsdekorationen var klar - så det var bare at tænde alle lys - ja, alle lys. Adventsdekoration er en nedprioteret sag her i huset, men i år havde jeg da flottet mig og købt nogle super søde krukker i Netto.  Båndet der er på den ene har siddet på en gave fra Vero Moda Jeg har små hygget mig med at pynte lidt op hist og lidt her - men faktum er, at alle papkasser står i stuen og intet er gjort færdigt. I morgen kommer jeg for alvor i gang... håber jeg

2. december Jerusalems ødelæggelse

 

Jeg sprang direkte fra nattevagt for at tænde min juledekoration her på kontoret - videre på julepynten - shoppede lidt af det som jeg dybest set ikke mangler - pyntede igen. Fik sovet lidt, spiste aftensmad mellem granner, stearinlys, kugler, kræmmerhuse og lyskæder. Nu er jeg på den igen. Det springende punkt - som har krævet store overvejelser: "Skal det lille hvide skab igen i år være juleskab?" Jamen, det er det så ved at blive - og jeg skal såmænd nok blive glad for det, selv om jeg står med et problem med de ting jeg ellers har haft i skabet. Jeg fortsætter et par timer eller 3 mere i dag - og så må vi få en ende på det rod

3. december Julehygge og lidt rod

 

Efter at have hygget og pyntet hele dagen, er det lille hjem ved at ligne sig selv igen... bortset fra, at der nu er pyntet op hist og her... Ret skal være ret - vi har ikke haft så lidt julepynt oppe som i år i mange år. Problemet er ikke, hvis mit "juleri" bestod af 150 nisser der stod hist og pist - mit "juleri" er stilleben i hver en krog - og det tager altså tid. Det er jo ikke bare lige, at klaske en nisse eller en engel op - der skal overvejelser til, det skal beses på afstand og omrokeres. Lidt ligger hist og pist - men i morgen er hjemmet et julehygget hjem. Her et billede med meget lidt pynt - min tipoldemor Boline, kaldt Skraal-Line, har fået et par fyrfadslys og lidt lyserøde roser - for hos os, kan julen have alle farver.

4. december 2013 så er vi da ved at have ryddet op

Julerier i gangen

De sidste kasser blev sat væk i dag - og jeg besluttede mig for, at nu er der julerier nok, fik dog lavet en udendørs krans og et lille juletræ til badeværelset. Ikke noget videre - men pynt kan godt være simpelt og enkelt, selv om det ikke lige er den side der er min stærkeste !!!... Nå, men så var det foreløbig nok med julepyntningen -  men det kan jo hurtigt blive lavet om på. 😉Jeg fik købt mandelgaven ( som jeg da enorm gerne selv vil vinde ) og så 4 julegaver... de to helt almindelige - de sidste 2 slet ikke. Så fik jeg lyst til at lave brændte mandler... det blev nu til forbrændte mandler, og de smager ved gud ikke godt !!! Ny portion blev lavet - her var jeg tilfreds med halvdelen - og så fik jeg også lavet saltede mandler. 

5. december ... Bodil kommer !!!!

2 fantastiske krukker fra Netto - er hevet indendørs, mos fra vores græsplæne, 2 gamle nisser og så 2 opstammede Azalier fra Løvbjerg til 20 kr. stykket.. Kringeling - så er der julehygge

Så blev det den 5. december og stormen, der har fået navnet Bodil skal komme på besøg. Jo, det blæser da et bette kun her i Brønderslev, men mere er det såmænd ikke. Jeg har fået slæbt diverse småting ind eller i sikkerhed, inklusiv cyklerne. Jeg gik op i byen i dag og købte ind til småkager. Ikke fordi jeg er den store bagemester, men disse her, er sådan set idiotsikret, og det er lige noget for mig - se Elses Chokoladedrømme her Vendelbomad. 4 dobbelt portion, skulle nok holde lækkermundene beskæftiget med dåseåbning de næste par dage. Da jeg var barn, var min ynglingssmåkage rutebiler, dem bagte min mormor altid og serverede 1. juledag. Mums... Måske skulle jeg bage nogle af dem i år ?? Peer har fået sådan en skrabekalender for første gang, og jeg kan komme i tvivl om, om han er 48 år eller om han bare er en lille dreng i en aldrende krop ?? I dag var der såmænd bare en tromme !!! Kære Danske Spil i bør vide, at han samler på juletræer !!! I dag bliver det vist ikke til mere julerier - man skal jo også huske, at nyde det hele...

6. december 2013 Nelson Mandela dag

Når sol og jul spiller sammen

Ja, det var jo i går han døde verdens mest fantastiske mand, der livet i gennem kæmpede for det han troede på og betalte den pris det havde. Verden har brug for mænd og kvinder som ham, men sandsynligheden for, at nogen nogensinde når hans niveau, har jeg ikke fantasi til at forestille mig... men man har jo lov til at håbe..Nu kan du måske sige, at Nelson Mandela ikke har så meget med jul at gøre men det har det jo så alligevel her i huset.

Kristine skulle vælge emne til sin SRP-opgave for 2-3 uger siden og valgte netop Sydafrika og apartheid - og i dag fik hun problemformuleringen og med den SRP-fri indtil den er afleveret og så derefter juleferie. Det er da et ualmindeligt held, at der netop er SÅ meget fokus på Sydafrika samtidig med hendes opgaveskrivning.

Hun er nu gået i "SRP-fasen"  og dermed er vi alle her i huset i "SRP-undtagelsestilstand". Hvis det ikke lyder rart, kan jeg kun give dig ret!!!! Hun har fødselsdag på mandag, men allerede sidste weekend holdt hun fødselsdagsfest for veninder, familiekomsammen er indskrænket til en hurtig kop kaffe søndag eftermiddag - og julegaverne har hun for længst købt.

Her halter moren mere i bremsen, så i dag, trods en influenza er ved at indtage min krop, tog jeg op i byen, fik streget et par stykker - og da Peer havde fået fri, gik turen til Aalborg, hvor vi fik købt endnu mere. Han og jeg har vist ikke været ude at købe julegaver sammen de sidste 22 år !!!! Vi har slet ikke samme forhold til tid. Jeg vil gerne være i god tid, og synes allerede nu, at tiden er knap, mens han seriøst først begynder at tænke jul omkring d. 22. december !!!! Så han plejer kun at skulle købe til mig. Men i år var så året, hvor herren og fruen tog til Aalborg sammen. Vældig hyggeligt men meget blæsende. Vel hjemme igen, med ældstedatteren hjem til overnatning, fik jeg pakket gaverne ind og sat mærker på, mens han sundede sig ovenpå sådan en eftermiddag med julegaveindkøb.

7. december der hygges videre

Min elskede bænk, som er fyldt med julelækkerier...Desværre må bænken tømmes når juletræet kommer ind... sådan er det at bo i et overfyldt parcelhus. Det øverste billede er fra Voergaard.

Peer og Kristine skulle på arbejde. Jeg cyklede frisk og frejdig,  trods forkølelse i kroppen,  til Løvbjerg i bindende kulde lidt over 8, mens Frederikke og den overnattende gæst Lenette sov deres sødeste søvn. De har nemlig stadig roser på tilbud til en flad 10er pr. buket, og sådan noget frister jo svage sjæle. Jeg købte til os, til Lenette og til at tørre. Da Peer kom hjem, tog 4 ud af 5 til Voergaard Slot, for at se det julepyntede smukke slot. Ganske hyggeligt og smukt pyntet og en del boder der solgte lidt af hvert. Selv sådan en slotstur kunne ikke få min forkølelse til at forsvinde !!!!!! Nu er Peer sendt til julefrokost, Kristine er til håndbold og med efterfølgende spisning, Lenette er sendt med toget hjem til Aalborg og Frederikke laver mad til os 2. Nu vil jeg snart nyde livet inde i stuen, godt nok er mit hjem ikke pyntet så meget som Voergaard - men det er da derhen af... jeg har store planer med en krukke næste år...så er det sagt.

8. december 2013 - 2. søndag i Advent

Indtil videre, har det været den mindsts julede dag. 4 F ting har præget dagen: Forkølelse, Feber, Fest og Fødselsdag. Heldigvis havde vi helt undtagelsesvis kun inviteret gæster til eftermiddagskaffe. Hvilket var meget godt, for efter et par vågne timer fra 6 til 8 tog jeg mig lige en lur og vågnede 11.30 !!! De 2 hjemmeboende "børn" havde forlængst åbnet deres adventsgaver, som jeg da heldigvis havde fundet frem. En gang fik de kalendergaver, men for nogle år siden slog jeg over på adventsgaver. De 2 der havde været i byen i går tog på handlen, mens jeg dækkede bordet - og 15.30 var vi klar til lun leverpostej, rejer, brunsviger, konfekt og tvist. Nu er der ryddet op og dynen kalder på mig. I morgen må vi tidligt op og synge for Kristine.

9. december 2013 Fødselsdag i det lille hjem

Så blev det den 9. december og det betyder fødselsdag her i huset. Kristine fylder i dag 19 år. Hun blev naturligvis vækket med skønsang og gaveåbning. Hun har hygget sig her hjemme hele dagen, for hun skriver SRP-opgave på gymnasiet, og har dermed fri. I mens lavede jeg denne voldsomme dekoration - som jeg egentlig først ville forsøge mig med næste år... men det kunne ikke vente. Den var nu hurtigt lavet og oprydning tog heller ingen tid. Kristine er mega glad for sine gaver - synes hun har fået så mange gode ting. Hun og kæresten lavede middagsmad. Jeg prøver at kæmpe mod influenzaen, men måtte bukke under og tage mig en "morfar". Så var det ellers tid til at se genudsendelser fra gårsdagens julekalendere. For 19 år siden var det Jul i Gammelby de sendte. Lige nu er der en vældig aktivitet i køkkenet. Fødselaren, kæresten og storesøsteren koger, steger og braser.

10. december 2013 Mindedag for Mandela

Et af hjerterne kom til at stå i vindueskarmen på kontoret.

Forkølelse og host er stadig min værste december-fjende. Tænkte jeg måske godt kunne bruge, at blive ynket lidt, men når man så mindes den mand der gik så meget i gennem for at opnå det han ville, ikke bare for ham selv, men for sit land og den sorte race, så virker bare den mindste smule ynk om forkølelse total idiotisk.

Mandela var skyld i, at jeg kom hurtigt ud af starthullerne til morgen. Normalt er jeg tidligt oppe, meget tidligt oppe, men i dag var jeg også på handlen fra morgenstunden af, så jeg kunne se udsendelsen fra Sydafrika. Mens alverdens statsledere og kronede hoveder ankom i et væk, lavede jeg flere brændte mandler. Mums.... samtidig med, at vaskemaskinen blev fodret med jævne mellemrum.  Så gik jeg i gang med at lave buksbomhjerter. Alt hvad der var af udgifter på den historie var godt en halv pakke ler, resten blev hentet i haven eller fundet på lageret. Billigt må man jo sige.

Lige pludselig, og jeg gentager lige pludselig var kl. 15.15. Hvor blev den dag så af ???

For lige at vende mig mod juledekorationerne: Ja, jeg laver mange. Da jeg var barn var dekorationer noget man lavede nogle få dage før jul og så brændte de ellers så lystigt i juledagene. Jeg kører en helt anden taktik. Jeg laver dem tidligt, og er bestemt heller ikke bleg for at tænde dem længe før juleaften, derfor har jeg adskillige dekorationer som der allerede er lys i. Inden vi når nytår skal hjemmet være cleaned for julepynt inklusiv juledekorationer - og så vil det jo være ærgerligt, at man kun har haft lys i dem i ganske få dage. Mine dekorationer koster meget få håndører. Naturligvis køber jeg  gran og lys ( som regel de billige bloklys i Netto) - men ellers er det genbrug eller fra haven.

11. december 2013 Fandens fødselsdag og Ministerdag.

Mens Helle Thorning sad i Sydafrika og lavede en "Selfie" af hende, Obama og Cameron i går, så røg Bødskov, i dag var det Villy Søvndal der stoppede... Nå, men for at vende tilbage til ordet Selfie, som mange måske tror er et nyt ord i det danske sprog, så er det faktisk et gammelt ord her i Vendsyssel... Selfie - betyder på rigsdansk Selvfed. 🙂

Mens de tumler med ministre på Christiansborg, tumler jeg med helt andre julede sager. Først og fremmest var det dagen hvor skorstensfejeren skulle komme på besøg, så nu er forholdene tip top i orden til julemandens ankomst d. 24. Derefter stod den på julegaveindkøb. De allersidste julegaver blev købt. Jeg er fædig for i år. Jeg fik også købt "lysgaven". Hvad er så lysgaven ???

Jo, jeg kan ikke huske hvor jeg læste om idéen henne, men jeg tog den til mig. Ud for hver person sættes et lille julelys som er selvslukkende. Jeg laver normalt en lille bitte dekoration i en klat ler - f.eks dækket med grønne flade blade. Når folk sætter sig til bords tænder man lysene samtidig.. man hygger sig med mad og drikke. Først når det første lys går ud retter man igen fokus på lysene... det sidste der går ud har vundet "lysgaven". Lysgaven er ikke så stor som mandelgaven, men en sjov ekstra leg.

Ris a la manden er mit område, ligesom den hjemmelavede agurkesalat og de brunede kartofler alt andet mad juleaften er Peers område. Nå, men da vi holdt store familiefødselsdage for børnene, hvilket vi har gjort indtil de er blevet konfirmeret, har vi flere gange til Kristines fødselsdag serveret ris a la mande med mandelgave for de omkring 30 gæster. Et år fik ingen mandlen - folk tog en ekstra klat i håb om gevinst. Bedst som alle var ved at revne kom genboens datter Anne over, hun fik en lille klat ... og pling gevinsten var hjemme.

12. december 2013 .. 12 dage gået - 12 tilbage

En enkelt lille julemand hænger til pynt.

Noget af mit absolut julepynt er disse 2 figurer. Jeg købte dem for mange år siden, vel 14-15 år siden for 50 kr. stykket. De gør mig virkelig glad, og selv om det ikke er nisser, så emmer de af jul. Ellers er julen gået i dvale her i huset, sådan er det, når man også skal arbejde, men det er måske meget godt at puste ud inden man tager en ny omgang, og en ny omgang venter mandag morgen, når den igen står på 7 fridage. Mine julestjerner, der stod så flot for under 14 dage siden, er smidt ud. Der var efterhånden flere blade på gulvet end der var på stilkene... Ud med skidtet. Nej, det går bedre med hyacinter og azeleaer - det er jul for mig.

13. december 2013 Luciadag

I dag har været en dag stort set uden julerier på denne Lucia dag. Da jeg var barn, var Luciaoptog ikke noget man så i skolerne, i fritteren, i børnehaven osv. En gang oplevede jeg et Luciaoptog. Min venindes mor arbejede på et plejehjem, hvor man om aftenen havde fået en flok piger fra den nærliggende skole til at gå Luciaoptog. Jeg blev inviteret med til begivenheden, og det var helt sikkert en oplevelse. Mange år gik der uden Luciaoptog, indtil jeg selv fik børn og så var det jo en fast tradition både i børnehaven og i Fritteren. Jeg synes, at det er så smuk en sang. Vi har haft oppe på bestyrelsesmøde med hensyn til hentning af juletræ, og det bliver i morgen - uden børn. Så nu er det kun Peer og jeg der skal blive enige... dog vigtigst, at jeg bliver tilfreds. Jeg husker et år, hvor vi havde været meget længe om at udvælge et træ - vi var svær tilfredse med vores valg af træ - lige indtil det kom ind i stuen. Det er det grimmeste vi nogensinde har haft.

 

14. december 2013 Juletræ

Dagen var dagen, hvor juletræet skulle vælges, beskues, besluttes og købes. Mange gange har vi været 5 mand stærk til sådan en stor beslutning - men i år var det kun vi 2 gamle. Det gjorde selvfølgelig det hele noget nemmere, men helt nemt er det jo aldrig, og jeg kunne se, at vi bestemt ikke var de eneste der havde svært ved at tage en så stort og vigtigt indkøb.

Senere var vi til julefrokost hos genboerne. Hygge med al julemad der hører sig til og dejligt at se, hvordan andre har pyntet op. Jeg kan såmænd lide det hele - og en glæde er det jo hvergang man får serveret Grønlangkål, naturligvis tilberedt som Vendsysselske grønlangkål. Uhmmmmmm. Jeg blev nød til at bryde op før tid, da jeg trods alt, også har et job der skal passes.

 

15. december 2013 3. søndag i advent.

Da jeg skulle sove og den øvrige familie skulle til fødselsdag, er der ikke blevet til meget julehygge i det lille hjem. Nu sidder jeg så småt og planlægger de sidste juleindkøb, slik, hyacinter, mad osv. Det skal nok nåes alt sammen. I mens har jeg nydt denne geniale fortolkning af juleevangeliet flere gange.

16. december 2013 - sidstse hele uge inden julen

Min friuge blev skudt i gang kl. 7.15 og efter lidt lal, tog jeg på handlen. Nye hyacinter måtte der til, og knagme om ikke Netto havde dem til 2 kr. stykket. Jeg købte 30 !!!! Så startede roderiet endnu en gang. Hele køkkenet sejlede i julekugler, mos, enebær, stearinlys. Bortset fra udskiftning af diverse hyacinter stod den nemlig på pyntning til julebordet juleaften. Da vi bliver 6 skulle der laves 6 lysdekorationer til "lyskonkurrencen", så 4 der bare skal stå på bordet samt 4 kopper med hyacinter... der ud over blev der fabrikeret 3 store hjerter i enebær. Det meste er sat på køl i garagen.

Adventsdekorationen måtte lade livet i dag. Ikke fordi jeg var træt af den, men af den simple grund, at flere af lysene var brændt ned - så måtte det hele ryge. Nu er fadet dækket simpelt med nogle fyrfadslys - et juletræ og et par hyacinter og et par engle.

Midt i al virakken og rodet blev jeg træt, og tog mig et par timer på øjet. Hvor er det meget lidt hyggeligt, at vågne op til sådan et rod. Men nu er der rodet op - og jeg har en portion hyacinter i garagen, så det hele kan blive skiftet ud endnu engang.

Nu gider jeg ikke lave mere i år af dekorationer, så de store træer jeg lavede sidste år er droppet. Jeg var ellers så glad for dem sidste år - men jeg er så træt af at rydde op bagefter .

17. december 2013 - 1 uge tilbage

masser af lys i stuen

Jeg vågnede vidunderligt tidligt 4.30. Det er lige mig - op og nyd dagen. Jeg hyggede mig med at skrive julekort, selv om jeg jo slet ikke skriver så mange mere som en gang. Lidt synd, at denne gamle juletradition er ved at dø ud - men det er hundedyrt at sende et brev, når man tænker på, at både email og facebook er gratis.

Ellers ville jeg lave stort set ingenting, men det ved jeg jo også ikke holder en meter. Inden jeg fik set mig om, var jeg i gang med at "muge ud" i soveværelset, så det kan være juleklart. Jeg fik bestilt en sirupslagkage hos bageren, noget jeg aldrig har gjort før, men jeg var blevet anbefalet, at den skulle være god - så nu er det gjort, og måske bliver en ny juletradition født i det lille hjem. Så tog jeg på indkøb, for uden jeg ved hvordan, var alt glemt om, bare at slappe af og nyde dagen. Udenfor Føtex, fik jeg øje på ham der sælger Hus Forbi. Jeg har købt kalenderen af ham for en måneds tid siden. Jeg bemærkede, at han stod så sjovt bag ved vognen med appelsiner og figner mm. Først tænkte jeg, at det da var et underligt sted at stå, hvis man skulle sælge noget som helst... Indtil jeg så, at han var i gang med at spise 2 berlinere... så han holdt jo formiddagspause. Jeg fik handlet ind og fik bagt kokosmakroner, som nok smager dejligt, men som ikke er helt som de skal være - så gik jeg i krig med vaniljekranse, men da kødhakkeren ikke helt ville som jeg ville, blev de rullet i hånden, og dermed blev det rustikke vaniljekranse. Egentlig skulle jeg have lavet dobbelt så mange - og skulle have bagt flere chokolade/nøddekager, men jeg ryddede op. Yngste skud på stammen kom hjem fra skole, og syntes, at det var mega dårligt, at vi ikke havde havregrynskugler...Jamen, så måtte hun hjælpe til, hvis hun ville have nogle sådan - og det gjorde hun sørme. Oprydning en gang til og så lige lidt støvsugning. Pludselig var jeg blevet træt af alt det husmoragtige, og jeg tog mig en "morfar" - for man skal ikke bare god med andre - man skal også være god ved sig selv. Her i skumringen hygges med levende lys rundt omkring. Jo, julen er en dejlig tid.

18. december 2013 Genbrugsbutikker og lidt bagning

Startede dagen frisk for fad med at sortere vasketøj og stryge det der var tørt. Gik en god lang tur - og så kørte jeg en smut til Saltum, hvor de i den gamle brugs har så mange fine sager. Købte 2 smukke urtepotteskjulere, som jeg, naturligvis ikke mangler... Kørte tilbage til Brønderslev og besøgte samlige genbrugsbutikker - og fandt lidt sager... en smuk karaffel - en kvatradisk glasbeholder, 2 små glas opbevaringsglas og så lige en gave til min far. Vel hjemme igen stod den igen på bagning... så der blev lige bagt en portion vaniljekranse igen. Du kan finde den idiotsikret opskrift her Vendelbomad. Det bedste der er sket i dag er, at jeg har fået brev fra min mors kusine på Færøerne. Jeg har aldrig set hende, men det betyder ingenting. Hun er præcis - på dato - 10 år ældre end mig. Jeg har sendt en gave op til hende, som jeg har bedt hende først åbne juleaften  - for forventningens glæde er som bekendt den største. Nu har jeg siddet og nydt at læse hendes brev, hun har sendt nogle kopier af nogle telegrammer fra hendes forældres bryllup, hun har sendt mig et par futter, som hendes aldrende mor har siddet og strikket og hun har sendt mig en broche, som jeg allerede har sat på min trøje. Det er sådan noget der gør juletiden dejlig.

19. december 2013.. piskefløden er i hus
Når jeg nu snakkede om manglende julekort forleden dag - så er her et meget moderne et. Nemlig en lille film, som vores ældste datter Lenette har sendt til os.

Ja, piskefløden er købt. For mange år siden havde vi glemt at købe piskefløde, og til trods for besøg i alle butikker her i byen, så var alt udsolgt !!! Vi måtte få min mor til at skaffe det. Lige siden har jeg været helt hysterisk med at få piskefløden i hus, så lige så snart det kan holde sig til d. 25. får jeg det købt.

I dag var der ellers rokade dag. Der skulle gøres plads til 2 ting. Dels juletræet, som betyder, at min elskede bænk må ud af stuen. Den har jeg så fået ind på kontoret, alle de ting der stod på bænken måtte der findes en ny plads til. Jeg fik slæbt juletræet ind. Peer havde hjemmefabrikeret en fod . Træet står fint - ja, altså fordi jeg har lagt en tyk roman under den ene fod !!! Nu må han se når han kommer hjem, om han kan fikse det på en smartere måde !!! Den andet der skulle gøres plads til, er Lenette, den ældste datter.. Vi har jo et dejligt gæsteværelse, men det var bare som om, at det var blevet invaderet af julegaver.. Nogle blev lagt ind i stuen, andre på bænken her på kontoret. Det er sådanne små ting, en hel dag kan gå med. Jeg bliver aldrig klogere...

Apropos juletræ, så er sagen endt med, at juletræet har fået yderligere 2 bøger som støtte - men et stort, smukt træ, det er det... Det bliver nok alligevel pyntet i dag.

 

 

20. december - det sidste er ved at være på plads.

Juletræet, som blev pyntet i går - de gamle sanghæfter og min "genbrugsbakke"  i bryggerset.

 

Træet blev pyntet i går.. Vi havde lykkeligt glemt, at den ene juletræskæde af 2 var gået til sidste år, så jagten gik ind ved 17 tiden, og endelig fandt vi en 38,50 i Jem og Fix. Så fik vi pyntet træet. Vi har hver en ting som vi hver i sær sætter på samtidig som det første. Mit julepynt er en fugl - Kristine har en årskugle fra 1994, hvor hun blev født, Frederikke har en bamse, det har Lenette også, men hun er jo flyttet - og så har Peer en halmbuk, den var pist væk. Krisen var stor, så det endte med, at han for første gang måtte sætte en kringle på... Senere dukkede halmbukken nu op og er hængt på træet. Hvor er det bare vidunderligt med et juletræ i sin stue. Mens vi andre sov trygt og godt under dynen var Kristine aldeles aktiv.

Kristine skulle aflevere SRP i dag, så hun var stresset. Midt nat havde hun skrevet en seddel til mig om jeg ville hente en ny patron til printeren. Fint tænkte jeg, Føtex åbner kl. 8 og så kunne jeg da lige fotografere Brøndereslevs julebelysning.. Men hun hentede den selv. En halv time senere fandt jeg ud af, at tørretumbleren var kaput - alt i mens jeg blev ansat som "hulledame" for den meget stressede datter. Køleskabet fik en omgang, så det er tip top klart til de store skatte den skal opbevare de kommende dage. Det blev til lidt sjov med et rødbedeglas, 2 gamle mælkeflasker og lidt andet på lager - så en bakke af lutter genbrug - grydesvampene er godt nok ikke brugte - men de kan bruges bagefter 😉 Midt eftermiddag tænkte jeg, at jeg da nu kunne tillade mig at falde i en god bog og snuppe mig en hvidtøl - jeg elsker hvidtøl. Peer gik på juleferie, og mens han sikkert havde planlagt en stille og rolig eftermiddagen på sofaen "fifaen", så havde jeg bestemt, at vi skulle gøre de sidste madindkøb, så af sted til Føtex det gik. Jeg ved jo godt, at vi altid mangler noget i sidste øjeblik - at vi alligevel har glemt noget  - sådan er det altid. Nå, men så skulle jeg køre Kristine det ene sted hen og Frederikke det andet sted hen, og så ville jeg op og fotografere julebelysningen i Brønderslev Midtby. Gemalen blev overtalt til at tage med. Billederne er nu ikke blevet specielt gode, men jeg er alligevel glad for, at vi kom af sted. Nu står den på håndboldkamp for Peers vedkommende. Som den eneste sport i hele verden ,finder jeg håndboldspillet kedeligt og uinteressant. Alle andre sportsgrene sluger jeg råt - men håndbold... der har jeg besluttet mig for, at jeg af kulturelle grunde ser når Danmark er i en finale ved et EM, VM eller OL - ellers ikke. I morgen laver jeg en af mine dekorationer om 🙂 

Lige ved og næsten - får ingen mand til at stresse

De hjemmeboende døtre var i byen i nat. Gemalen havde hentet yngstedatteren, og sov derfor længe. Da han trods alt stod op, satte han sig og så fjernsyn og læste tekst-tv, men bekendtgjorde hver gang jeg kom igennem køkkenet, at han "planlagde". Endelig kom han da ud af døren efter jeg havde givet ham både ønskeseddel og pung i hånden. Her fejlede jeg første gang... jeg havde glemt at give ham bilnøglerne.. Nå, men af sted kom han jo trods alt. Oppe i byen mødte han såmænd min svigersøn, Eigil, som tager den med lige så knusende ro, som Peer. Sjovt nok, at både min mellemste datter og jeg selv har påhæng, som er så diametrale modsætninger til os selv.

Eigil kom først hjem til os  - en times tid senere Peer. Så satte de sig ved spisebordet i køkkenet, smagte både min hjemmelavede appelsinsnaps, mine vaniljekranse, mine brændte mandler og mine chokoladesmåkager. Samtidig blev der set lidt fodbold. Eigil ville måske pakke gaverne ind i dag og tog hjem. Peer ville pakke gaver ind - men gik så i stå - der var "møde" ude i garagen, hvilket jeg kan oplyse er en øl med naboen. 2 timer stod det hele der vel.. Han fik pakket gaver ind, og har bekendtgjort at han faktisk er i rigtig god tid i år. Han har dog siden fået lavet rullepølse, som nu ligger i pressere.

Lige fra morgenstunden af, var jeg i gang med at lave en dekoration om, som var kommet til at se lidt kedelig ud - det blev til en ny dekoration er rester eller genbrug. Jeg fik lavet agurkesalat. Jeg elsker hjemmelavet agurkesalat., og må virkelig have købt noget atamon, så det kan holde sig i flere måneder i køleskabet. Nå, men det jeg lavede i dag, kan holde sig i 7 dage. "Julebakken" blev anrettet.Der blev skrubbet og skuet på badeværelset, der blev strøget og vasket. Mens Eigil og Peer sad og var svær godt tilfredse med sig selv og hinanden - jamen, så kørte jeg en tur op i byen for at købe blomster til julebordet. Først Løvbjerg, hvor udvalget var lille og beskedent - så Netto - hvor jeg lige faldt over nogle glaslyshalløjer, der var sat ned til 5 kr. stykket. Jeg har set på dem flere gange - men nu var de altså sat ned fra 15 eller 20 kr. til 5 kr. 🙂 I Føtex fik jeg så roserne, 2 varianter af lyserøde. Da jeg kom ud gav jeg den hjemløse med "Hus Forbi" 20 kr. - men lod ham holde avisen. Han var meget, meget, meget glad. Da jeg kom hjem igen, fik jeg lige bagt to portioner småkager, og fandt en kagedåse, som jeg har fyldt med lækkerier til Eigil. Han må trænge til det ovenpå den hårde handel i dag. Endvidere fik jeg også lavet et par andre små "dåser", som forhåbenlig kan glæde nogle andre. Jeg har vasket mere tøj og nu mangler jeg vist kun lige, at skrive et enkelt kort og lukke for dåserne.

Sådan sejlede en del af køkkenbordet i et par timer, mens Peer og naboen holdt møde !!!

22. december - store familiebesøgsdag

Vi lagde fra land lidt over 10, for det var store familiebesøgsdag. Vi startede med at aflevere en gave hos Peers forældre, som min svigermor skulle bringe videre. Vi kørte til Aalborg, for at fejre min fars fødselsdag og bytte julegaver.

I går, da Eigil og Peer havde siddet stille og roligt i køkkenet, havde Peer udtalt, at han slet ikke gik op i gaver og alt det der mere... Det kom som en meget stor overraskelse for mig, da han i alle årene har mærket, rystet og gættet på hans julegaver. Nå, men da vi fik sagt farvel til min far og Marianne, blev det Peers lod, at bære den allerstørste pakke ..... og tænk, den var til ham. Da så jeg julelysene i hans øjne, og han begyndte straks at ryste den store kasse !!! Næh, jeg vidste der stadig er gemt en ægte barnlig dreng inde bagved !!! Ned i bilen med gaverne - og Lenette kunne allerede der forudse, at der ville blive problemer med at få hendes gaver og kuffert ind i den proppede Mazda - kaldet Magda.

Derfra tog vi videre på slentretur i Aalborgs hyggelige julepyntede gader. Lenette ville så gerne op i pariserhjulet, og hun fik lokket sine søstre med - dette fortrød Kristine bittert. Det var slet ikke noget for hende. Netop som de kom ned begyndte det at styrtregne, og vi lignede en flok drukne mus, da vi ankom til Lenettes lejlighed. Hun skulle, som skrevet, med hjem på juleferie, og kuffert og gaver blev slæbt ned. "Juleekspressen" var presset til det yderste, da vi satte kursen mod Vodskov, for at besøge min søde mormor. Hun skal holde jul sammen med min onkel og min fætter. Jeg havde en lille gave med til hende og lidt hjemmebagte småkager. Videre tog vi til Sulsted, hvor vi besøgte min farmors søster Sigrid. Hun var i hopla. Bare at se det herlige foto der hang på køleskabet, hvor hun havde været i Zoologisk Have, gjorde en i godt humør - men Sigrid er virkelig et livsstykke. Videre fra Sigrid med ønsket om en glædelig jul til min mor, hvor jeg blev så glad, da jeg så, at Eigil var kommet, i vores anden bil "Gulle", for nu kunne lidt af presset tages af "Juleekspressen", når vi skulle hjem. Hos min mor fik vi dejlig mad. Selskabet talte også min onkel og min fætter. 12 timer - eller godt og vel - efter "Juleekspressen" forlod Brønderslev - vendte den hjem. Fyldt med glade mennesker og masser af gaver. Nu er vi her - gaver er lagt under træet - en er ankommet på juleferie - og en bliver her på overnatning . Jo, en herlig dag, med masser af besøg hos familien. Det gjorde jeg en del i i mine yngre dage - og det er bare så hyggeligt.

23. december 2013 Lille juleaften

Julebordet i køkkenet, som vanligt dækket op med mågestellet, som min farmor altid havde på bordet.

Sidste fridag - og den skulle jo selvfølgelig udnyttes. Kl. 10 hentede jeg den bestilte sirupslagkage og en lille tur i Føtex. Så stod den på dekoration til bordet - jeg blev svær godt tilfreds med den, men desværre er der ikke rigtig plads på bordet !!! Risengrøden blev kogt. Jeg elsker risengrød, Lenette har også fået smag for det, men ellers bryder de andre sig ikke om det. Nå, men det blev til en herlig portion til mig med tilhørende hvidtøl. Så er det altså jul.

Nu begyndte omrokeringerne... og det er et puslespil. De sidste vel 3 år, har vi siddet i køkkenet og spist. Kristine er meget træt af det, da hun gerne vil sidde og kigge på juletræet mens vi spiser, men det kan bare ikke rigtig lade sig gøre. Vi plejer så at rykke spisebordet fra stuen ud i køkkenet og sætte de 2 borde i røven af hinanden, men nu har vi fået andet bord i køkkenet, og de passer ikke sammen.

Her til aften har jeg pyntet bordet til juleaften i køkkenet, og jeg havde selvfølgelig lavet alt for meget julehalløj til bordet, men det hele kom da næsten på. Inde i stuen, står spisebordet stadigvæk. Her skal vi sidde og spise morgenmad i morgen tidlig. Mens jeg får sovet lidt, må Peer og pigerne få flyttet spisebordet ud og få rykket juletræet ud midt på gulvet. Bænken der normalt er en herlig siddebænk i køkkenet, har måttet smide hynderne, så der kan stå nogle af de ting, der plejer at stå på de 2 borde. Jo, det er et puslespil.

24. december 2013 - nu er det endelig jul

Så blev det endelig d. 24. december - for mig finaledagen. Jeg kom hjem fra arbejde, fik lavet ris a la mande fik mig godt en time på øjet, og så var der morgenmad i stuen. En tradition vi har haft i mange år, lige som det ligger fast, at man får en "morgengave". Så startede endnu en omgang omrokering, så træet kan komme til at stå frit. Endnu en lur. 2 af døtrene tog i kirke. Peer fik stegt ænder og flæskesteg, kogt kartofler og lavet sovs, mens jeg fik lavet de brunede kartofler. Vi måtte starte tidligt, da jeg og min mor skulle på job - alligevel blev det presset. Vi synger en del salmer og sange omkring træet, og slutter af med "Nu er det jul igen" - fuld skrue 2 gange.. men vi har også tillagt os "Julen sig nærmer" og "På loftet sidder nissen", men selvfølgelig også de gamle og kendte salmer og julesange.

Aftenens absolut højdepunkt, og totalt overraskende, var julemandens besøg. Det var en langt større succes end dengang pigerne var små. Hold op hvor vi grinede.

 

Her slutter min julefortælling i ord og billeder for 2013. Om ganske få dage, er al julepynt pillet ned og lagt i kasser og sat på loftet, for at blive fundet frem i julen 2014 igen.

Til toppen af siden  - tryk her Julerier 2013

Ann Nygaard 31.12.2013 14:12

Hej Anne-Marie. Mange tak skal du have - det har nu også været ganske hyggeligt - glæder mig, at du kiggede forbi. Godt nytår til dig og dine. Ann

Anne-Marie Rasmussen 31.12.2013 11:38

Det er så flot en "julekalender" du har lavet, Ann.

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?