Haps - en godbid

Meningen med denne side er, at dele mine små og store sejre på vej i gennem kirkebøger, internettet og der hvor jeg får nogle skatte i det virkelige liv.

De vil ikke blive lagt ind med et fast interval - men når jeg synes, at der noget der har gjort mig glad.

Under samme tag

Den strunke kone til venstre er "Skraal-Line" eller Boline Marie Jensen som hun hed.

I dag var jeg til konfirmation. Familien var samlet og Peers tante Jette spørger ind til "Skraal-Line". Hun skulle lige høre om Skraal-Line var min familie, for hun havde været inde på min hjemmeside og jo, Skraal-Line var min tipoldemor, der var vaskekone i V. Hjermitslev og som flyttede i fattighuset mellem V. Hjermitslev og Saltum  2 gange - første gang med mand og børn 2. gang fordi hun ikke gad manden mere.

Jette fortalte mig, at hendes første hjem var "fattighuset", altså selvfølgelig var det ikke fattighus, da hun boede der. Hendes forældre og børn havde boet i den ene ende, i den anden ende havde der boet en mand. Hun kunne også fortælle, at hun da også havde leget meget med en pige, der boede i "Bette Amerika", det var der hvor Skraal-Lines mand Slueg-Ajs huserede og ham havde hun da også læst en del om !!!

-  her kan du læse mere om   Skraal-Line SluegAjs

Verden er lille.

Ann 6. maj 2018

Klitgaard og Nygaard

Denne "Haps - en godbid" omhandler Klitgaard, som var gift med Anna. Min farfar og Klitgaard arbejdede sammen i mange mange år ved Jernbanen. Klitgaard blev altid kaldt Klitgaard, selv om han hed Christian - og Nygaard, min farfar,  blev altid kaldt Nygaard selv om han hed Lars. Klitgaard og Anna boede i et rødt hus mellem Sulsted og Hostrup. Klitgaard cyklede altid, og ofte cyklede han den vej af Kuskgårdsvej, hvor min Nygaard boede. Her fik de ofte en lille sludder om livet i stort og småt.  Men at de også - på en måde - var i familie med hinanden, var hverken jeg eller min far klar over.

Klitgaards mor hed Emma Andrea Klitgaard. Hun blev som barn forældreløs, og kom hen til min farfars farmor og farfar som plejebarn. Det var således hos dem på gården Nygaard i Hammer sogn, hun boede, da hun blev konfirmeret i 1. oktober 1905.

Senere kom hun til Hallund sogn, hvor hun blev gift i 1910 med Niels Alfred Nielsen i Hallund kirke. Christian Klitgaard Nielsen var så vidt jeg kan se, deres 3. fælles barn. Han blev født 28. juli 1914 og døde 1. september 1990.

Nygaard optræder flere steder her på siden - Anna og Klitgaard kan du også møde på Sulsted by og folk Jeg tror, at Nygaard og Klitgaard godt vidste, at de var sammen om "Nygaard".

Desværre stod ingen i min farfars familie faddere til hverken Klitgaard eller hans søskende.

1. juli 2013 - min bryllupsdag og første feriedag
Ann Nygaard

Min oldefars søster Ane Kirstine

For godt en uges tid siden, fandt jeg min oldefar Peder Larsens søster Ane Kirstine gift. Hvorfor jeg ikke havde set den vielse tidligere, undrer mig, men jeg blev uendelig glad for at finde den, for jeg har ikke så meget om hans søskende. Ikke nok med det, jeg fandt sørme også en "My herritage" hjemmeside, hvor hun optrådte på. Jeg skrev, og fik svar prompte fra hendes barnebarn Ole Hessellund Pedersen - og han har sendt mig en masse dejlige fotografier. Ane Kirstine Larsen giftede sig d. 29. december 1899 med Jens Peter Pedersen i Horsens kirke. Han stammede fra gården Pedersborg i Horsens sogn, og det var da også på Pedersborg, at deres i alt 5 overlevende børn voksede op.

Det her billede er ikke det bedste - men det sjoveste. Det der gør det endnu mere sjovt er, at min tipoldemors bror Jens Christian Konnerup, som også boede i Horsens sogn, havde en cykel magen til. Mon der var tale om, at Ane Kirstine arvede den efter han flyttede fra sognet - eller mon det var helt normalt dengang - måske i hele landet - måske bare i Horsens sogn ? Ja, hvad ved jeg, men jeg er glad for, at jeg har et billede nu, af en oldefars søster i fuld af fart på den 3hjulede.

onsdag d. 3. juli 2013 - en regnfuld og grå onsdag
Ann Nygaard

Lærerinden i Mygdal og hendes niece og hendes niece

Inger Johanne Christine Nielsen - født 1. juni 1876 Børglum sogn. Lærerinde på Mygdal skole.

For en måneds tid siden kom genboen, Eva, over. Hun mente, at jeg da lige kunne skrive uden på et ringbind, som hendes faster Elly skulle have i anledning af hendes 90års fødselsdag.

Ringbindet var spækket med "lækkerier" - gamle familieopskrifter - kopier fra faster Ellys poesibog, regninger osv. - der var også noget der havde sin rod i Faster Ellys faster Christine.

Christine var blevet lærerinde, og havde været Faster Ellys forbillede og mentor. Faster Christine havde da også været den medvirkende årsag til, at Elly selv var blevet lærerinde.

Se sådan et digert værk, skulle jeg nu ikke nyde noget af, at skrive uden på. For uanset hvor "berømt" min håndskrift er, så skal man også kende sine begrænsninger - men Eva måtte jo gå hjem med noget - og jeg synes nu også, at der manglede noget i mappen.

Vi fandt Ellys fødsel og dåb indskrevet i kirkebogen, vi fandt hendes konfirmation, og printede ikke bare hendes navn ud, men alle dem hun blev konfirmeret sammen med. Vi fandt hendes faster Christines fødsel og dåb. Det viste sig også, at hun ikke bare som Eva troede hed Johanne Christine Nielsen, næh, hun hed sørme Inger Johanne Christine Nielsen og blev født d. 1. juni 1876 i Vittrup, Børglum sogn. Jeg fandt også sognekortet fra Mygdal skole, hvor Faster Christine havde været lærerinde - og det blev selvfølgelig printet ud i stor størrelse. Eva havde ellers støves faster Ellys fotoalbum i gennem dagen forinden uden held.

Eva fortalte ellers en grum historie om faster Ellys konfirmation. Faster Christine havde inden konfirmationen luftet tanken om, at hun ville give hende en cykel. Elly havde fortalt det vidt og bredt til gud og hver mand på egnen. Desværre kom det Faster Christine for øre, og tænkte, at nu skulle niecen have en lærestreg. Da Elly blev konfirmeret var der skam nok en gave fra fasteren, men det var ikke en cykel - men en bog - som var så dunkel og dyster, at den kunne være givet af Faster Anna i Matador. En måned - eller var det 3 - efter konfirmationen synes fasteren, at Elly havde udstået sin straf - og fik sin cykel.

Eva gik hjem med en stak udskrifter, billede af faster Christine, et sognekort fra Børglum sogn  - men hun fik ikke en flot forside.

Ikke alene gjorde mappen stor lykke hos fødselaren, men også billedet af hendes forbillede. Hun havde kun et meget lille og vist også utydeligt billede af faster Christine, nu havde hun pludselig et stort og flot.

Se det kunne jo være en gaveidé til gamle mennesker - der ikke mangler noget som helst.

5. juli 2013 - dagen hvor Pave Johannes Poul II blev udnævnt til Helgen.
Ann Nygaard

Når man finder slægten for en amerikaner

Forleden dag, var der en amerikansk kvinde fra Wisconsin der spurgte efter en Jens Poulsen, Ensler pr. Gerler. Årsagen til det var, at hendes tiptipoldemor,  havde ved sin død i Wisconsin stadig en levende søster Mrs. Jens Poulsen, Ensler pr. Gerler. Jeg foreslår - antageligt rent held - Enslev sogn i Gjerlev Herred, Randers Amt - og spørger ind til hvad tiptipoldemoren hed.

Jeg kiggede lidt i diverse folketællinger, og finder da også navnet Klim i folketællinger i Øster Tørslev sogn ligeledes i Gjerlev sogn, Randers Amt, en enkelt dreng har i 1880 fået mellemnavnet Klim, og forældrene hedder Jensen.

 

Hun hed såmænd Anna Jensen, nogle gange også under efternavnet Klim. Jeg får også oplyst, at hun i 1872 blev gift med Lars Sorensen, at der var 2 børn født i Danmark, Nels Christian Sorensen født 25. december 1879 og Anna Christeen født 20. februar 1873. Tiptipoldebarnet vidste ikke specifik hvornår de var emigreret, men de havde fået et barn i 1882 i Pennsylvania.

Nu dropper jeg lidt drengen fra Øster Tørslev, og søger udvandrerarkivet - og her sørme emigrere en hel familie  12. juli 1881 til Wilcox, Pennsylvania, bestående af Husmand Lars Sørensen, 34, kone Ane Sørensen, 31, Niels Christian Sørensen 3/4 år, Ane Christine Sørensen 7 år. Alle med sidste opholdssted Bindslev sogn. Jamen, herre i Yemen - kunne de være Vendelboer ? Jeg fandt dem i folketællingen i 1880, som jo fortæller hvor de enkelte familiemedlemmer var født.

hjoerring, Horns, Tversted, Altona i Tversted, Et Hus, 249, FT-1880, B2446


Navn:Alder:Civilstand:Stilling i husstanden:Erhverv:Fødested:
Lars Christian Sørensen 32 Gift Husfader. husmand. tømrer   Mosbjerg sogn, Hjørring
Ane Jensen 29 Gift Husmoder hans hustru   Tversted sogn, Hjørring amt
Ane Kristiane Sørensen 6 Ugift Deres barn   Tversted sogn, Hjørring amt
Christian Sørensen 3 Ugift Deres barn   Tversted sogn, Hjørring amt
Niels Christian Sørensen 1 Ugift Deres barn   Tversted sogn, Hjørring amt
Lars Sørensen med sit tipoldebarn. Han og Ane og deres 3 børn emigrerede i 1881

Se det gav jo lynhurtigt mange gode informationer. Nu var det jo bare at slå op i kirkebøgerne og finde familiemedlemmernes fødselsdage og dåbsdatoer. Jeg fandt også vielsen mellem Lars Christian Sørensen og Ane Jensen. Først var jeg inde på, at det mellemste barn, Christian, måtte være død mellem folketællingen i 1880 og afrejsen til Amerika, men da jeg lige kiggede på udvandringen igen, så var han sørme også med på rejsen over Atlanten - om han nåede hele vejen til Pennsylvania, ved jeg ikke. Ane, som hun jo var døbt i Tversted kirke, var 2 år ældre end den opgivet dato på dødstidspunktet.

Tiptipoldebarnet kunne også fortælle, at Ane Jensen, havde en bror C. James Klim der var emigreret, en bror Nels der var emigreret, søsteren i Danmark med navnet Mrs. Jens Poulsen og måske en bror der hed John, og ukendt søster i Danmark. Hun, Deb, kunne også fortælle, at James giftede sig med en dansker der måske hed Jensen eller Jepsen til efternavn. Hun vidste ikke hvornår James og denne Jepsen havde giftet sig, men hun havde dog en fødselsdato på hende.

Jeg finder alle oplysninger om forældrene Jens Chrsitian Nielsen Klim og Ane Jensen, og jeg finder deres børns fødsel- og dåbsdage.

Niels Christian Jensen født 9. november 1844, Tversted

Karen Marie Jensen f. 12. november 1846, Tversted

Mariane Jensen f. 2. november 1847, Tversted

Ane Jensen 13. februar 1850, Tversted

Juliane Jensen f. 12. april 1851 Tversted.

Christian Jensen 2. november 1855 Tversted

Jens Christian Jensen 30. juli 1856 Tversted.

 James måtte naturligvis være Jens Christian, for os vendelboer og andet godtfolk ved jo godt, at ingen i Danmark i midten af 1800årtallet døbte deres barn James. Jeg fandt da også hans emigration - 26. marts 1879 forlod han konge og fæderland og drog mod Jamestown - måske af den grund tog han navnet - James.

Christian fandt jeg i folketællingen i 1880, ugift med en plejesøn Chr. Frederik Jensen, der skulle være født i Tversted, den lille dreng har jeg nu ikke fundt noget på, og så de aldrene forældre.

I 1898 døde Christian 40 år gammel ugift. Egentlig boede han i Skagen, men havde midlertidig ophold i Tversted, hvor han også blev begravet.

Jeg fandt søsteren Karen Marie, som giftede sig med Christian Larsen. Ægteparret, der efter det jeg har fundet ud af, kun fik en datter, som aldrig giftede sig, blev boende i Tversted, her døde Karen Marie 27. maj 1927.

Mariane har jeg ikke gjort så meget ved, men det kommer måske ?

Tilbage er Niels Christian og Juliane. Juliane finder jeg ikke i folketællingerne i første omgang, men jeg finder hende på afgangslisten - hun rejser til Hjørring for at tjene.

Niels finder jeg emigreret med familie 12. juli 1881, altså ( har jeg lige indset) samme dag som Ane og hendes famlie. Niels - hans kone Maren - og deres 3 børn har hjemme i Tversted sogn. Endvidere rejser der en Trine Jepsen med dem, og jeg kommer jo straks i tanke om, at James over i USA giftede sig med en Jepsen. Jeg får spurgt indtil hvad denne Jepsen skulle hedde til fornavn. Jeg får svaret Anna Patricia. Nu ved vi jo godt, ligesom med James, at der ikke er nogle i 1870erne der bliver døbt Patricia i Tversted sogn. Heldigvis har Deb også en fødselsdag på hende 27. september 1856. Jeg finder min Trine, hun var døbt Petrine Jepsen i Tversted kirke - men født d. 29. september 1856 - det måtte være hende - sådan er det.

Man kan måske godt undrer sig over, hvor så lige det Anna kom ind henne, men det er set før, enten Ane kommer ind før "navnet" eller Marie kommer ind som sidste fornavn.

Jeg kan bare ikke finde dem i folketællingen i 1880 i Tversted sogn, og må ty til hjælp i et dansk forum. Jeg havde efterhånden også siddet med slægten i et par dage, og var ved at være helt rundforvirret.  Nå, men mens jeg venter på svar, kan jeg da lige se, om de har boet i et helt andet amt - og søger på folk der hed Jensen og var født i Tversted..... og knagme om ikke der dukker Juliane op, tjenene i Kastbjerg sogn i Randers Amt. Jagten går ind på Jens Poulsen og en mulig forbindelse til Juliane. Først må jeg tage kirkebøgerne fra Øster Tørslev sogn, af den grund, at der havde den ene af 2 mulige Jens Poulsen-kandidater opholdt sig i 1880. Men det var en nitte. Så måtte jeg i gang med Enslev sogn, og her finder jeg dem boende sammen med det der skulle vise sig at være en datter, som var født i Hobro. Jeg finder også, deres vielse i Hobro samt en datter mere. I folketællingen i 1930 står der, at de i ægteskabet havde 2 levende børn i ægteskabet og 3 døde. Jeg har ikke fundet de sidste 3.

Efter et par dages "hårdt" arbejde, må jeg sige, at denne efterforskning har været en meget stor succes. Tænk, man stiller et lille uskyldigt spørgsmål om et evt. sogn - og efter 3 dage har man stort set fået hele slægten serveret på et sølvfad.

Naturligvis er Deb i Wisconsin ovenud lykkelig - og jeg måtte selvfølgelig høre hvordan det var gået Ane og Lars i først Pensylvania og siden Wisconsin.

Deb kunne fortælle, at de i alt fik 10 børn, men kun 5 nåede voksenalderen - 1 søn og 4 døtre. Lars ernærede sig som tømrer og ved at sætte tapet op. Ane døde i 1936  Lars i 1947  - 2 måneder før hans 100 års fødselsdag. Deres ene datter blev i 1910 narkoselæge - så måske er der noget om "Den amerikanske drøm".

Det har været sjovt og dejligt, at kunne hjælpe en amerikaner med sine danske rødder - og som hun skrev til mig: Havde jeg så knoklet i 15 år med det, havde jeg ikke fundet ud af det, og havde aldrig troet, at det skulle lykkes - og dejligt for mig, at høre, hvordan gik det dem, der rejste.

 

13. juli 2013 - hvor jeg har været på et dejligt besøg i Sæby
Ann Nygaard

Bestyrerparret på Sulsted Fattiggård

Jeg købte mig et billede af forpagterparret på Sulsted Fattiggård. Familien, far, mor og 5 børn havde været hos Tønnies i Aalborg en månedstid før Fattiggårdsbestyrer Jens Christian Jørgensen døde 1. august 1892. Knap et par måneder efter Jens Christian Jørgensens død, nedkom hans hustru med sønnen, der blev opkaldt efter ham Jens Christian Duus Jørgensen. Her forleden dag besøgte en søn af Jens Christian Duus Jørgensen denne hjemmeside, og kunne fortælle mig, at han nu for første gang havde set et billede af sine bedsteforældre. Jeg håber - og tror - at han blev glad - det gjorde i hvert fald mig glad, at jeg har kunnet bidrage med noget.

Søndag d. 11. august 2013
Ann Nygaard

| Svar

Nyeste kommentarer

17.11 | 11:40

Hej, billedet er af Gudrun Marie Nielsen ligner meget min mor Christiane Bruun f. Løkkens Vejkro 10. april 1917 og billedet kunne være fra ca. 1940-1944

15.11 | 19:15

det er min farmor og farfar på brudebilledet du har, jeg har avis udklippet fra deres guldbryllup i alborg stifttidende som beskriver deres liv

15.11 | 18:57

hej Ann jeg har lånt dit slægt træet og de papirer du har givet min faster og hendes to fætre. Min farfar er Erland Peter Olesen hilsen Laila Sigaard Olesen
:

15.11 | 14:08

Jeg har en akvarel hængende fra 1946, malet af min Onkel Valdemar Nielsen, som havde hytte ved pebermosen. Forestiller en Mølle i Hammer Bakker - kender I den?