Hvem var Måler - Tinus?

Hvad betyder "Måler"

Oversættelse af ”Måler”: dialektord for ”maler”.

I min barndom, da dialektsprog blev mere brugt end nu, ville mange udtale maler som måler, derfor bliver jeg nødt til at stave ordet som det lyder, så navnet lyder rigtigt.

Jens Martinus Pedersen (Måler - Tinus), Hølundvej 27, Øster Hassing, 9362 Gandrup. Matr. nr. 58a Ø. Hassing by, Ø. Hassing

Måler - Tinus boede hele sit liv i et gammelt stråtækt, hvidkalket husmandssted på Hølundvej i Øster Hassing imellem Mellergaard og Vesterhaven. Det var en enlænget ejendom med beboelse mod vest og stald mod øst samt nord her for et lille hus med værksted, bygget i samme stil.

Efter at hans plejemor døde i 1928, boede han alene.

Han havde lidt landbrug med ca. 1 tdr. Land. Desuden var han altmuligmand, selvlært og håndsnild. Han kunne sætte tapet op og male døre og vinduer og reparere og male møbler.

Men han var også kunstmaler.

I FT-1921 står, at han er maler og snedker, i Ft-1940 at han er maler.

 

Måler - Tinus og Ella Jensen (senere gift med Knud Sønderkær Andersen) i Mellergårds have sommeren 1951.

Hvor kom Tinus fra? Hans opvækst og familie.

Mellergaard (matr. nr. 3a) og Tinus’ husmandssted (matr. nr. 58a) er to centrale steder.

Tinus blev født 10. januar 1889 i Vester Hassing Sogn af ugifte Marie Pedersen. Udlagt barnefader tjenestekarl Martinus Jensen, Gandrup. Marie tjente 10 måneder før fødslen på gården Vesterladen, vest for Stae. Jeg ved ikke mere om Tinus’ far. Jeg tror ikke, at han har været en del af Tinus’ liv.

For at forklare Tinus’ opvækst vil jeg starte med Mellergaard (matr. nr. 3a) i 1840’erne.

Christen Christensen Kusk og Mette Marie Pedersdatter havde blandt andre børn Peder Martine Christensen født 1842 og Johanne Margrethe Christensen født 1849. Christen Christensen Kusk dør allerede i 1851 efter kort tids sygdom, 42 år gammel. Mette Marie gifter sig året efter med Niels Poulsen fra Ajstrup Sogn.

I det lille husmandssted (matr. nr. 58a) nord for Mellergaard, hvor Tinus senere kommer til at vokse op, bor husmand Christen Christensen og Kirsten Larsdatter. De får i 1836 datteren Bodil (Boel) Christensdatter. Christen Christensen dør i 1844 ca. 69 år gammel. Han var 31 år ældre end hustruen. Ved FT-1850 er Kirsten Larsdatter blevet gift igen. Den nye mand er skomager og slagter Jens Jørgensen fra Hellum Sogn.

I 1868 køber Peder Martine Christensen fra Mellergaard det lille husmandssted af Jens Jørgensen. Jens Jørgensen og Kirsten Larsdatter skal så bo på aftægt hos den nye ejer. I FT-1870 ser man, at Peder Martine er gift med deres datter Bodil Christensdatter ,og at de har 3 piger: Kirstine Mette Marie 6 år, Maria 4 år og Mathilde 2 år. Peder Martine er skomager.

Det går ikke så godt, og Peder Martine og Bodil bliver skilt. Ejendommen kommer på auktion i 1876 og købes af Johannes Martinus Larsen, som er gift med Peder Martine Christensens søster Johanne Margrethe Christensen fra Mellergaard. Den tidligere ejer Jens Jørgensen er død i 1873.

Ved FT-1880 ses, at Kirsten Larsdatter stadig bor på aftægt der. Peder Martines yngste barn Mathilde bor der også [hos sin faster og onkel, og Kirsten Larsdatter er hendes mormor].

Ved FT-1880 bor Bodil Christensen i et hus i Gandrup (Vester Hassing Sogn), fraskilt og ernærende sig som skrædder. Der er ikke andre beboere på adressen.

Jeg har ikke kunnet finde Peder Martine Christensen (hendes fraskilte mand).

Johannes Martinus Larsen og Johanne Margrethe Christensen får selv to børn. Jensine Marie Larsen født 1875 og Maren Kristine Larsen f. 1880.

29. januar 1889 dør den ældste datter 13 år gammel.

 Den 10. januar 1889 blev Tinus født i Vester Hassing sogn og bliver døbt i hjemmet 16. januar. Måske bor Marie Pedersen, hans mor, hos hendes mor Bodil Christensen i Gandrup i Vester Hassing Sogn. Men den 10. november 1889 bliver han fremstillet i Øster Hassing Kirke. Han må da opholde sig hos moderen Marie Pedersens faster Johanne Margrethe Christensen og onkel Johannes Martinus Larsen i matr. 58a.

Ved FT-1890 er Jens Martinus Pedersen (Tinus) 1 år og plejebarn. Deres egen datter Maren Kristine Larsen er 9 år, og desuden er Kirsten Larsdatter på 85 år stadig på aftægt (Tinus’ oldemor) og datteren Bodil Christensen, som blev skilt (hun er mormor til Tinus) bor nu hos Kirsten Larsdatter.

Ved Ft-1901 er der foruden ægteparret selv Tinus (ca. 12 år) og datteren Maren Kristine (ca. 20 år).

Den gamle aftægtskone Kirsten Larsdatter døde i 1897 91 år gammel. Jeg ved ikke, hvor Bodil Christensen er.

I 1905 bliver datteren Maren Kristine Larsen gift med teglbrænder Johan Kristian Karstensen fra Vadum.

 I 1911 dør Johannes Martinus Larsen 65 år gammel.

Ved FT-1921 bor der kun 2 personer i det lille husmandssted (Ø. Hassing By, Ø Hassing matr. nr. 58a).

Enke og husmoder Johanne Margrethe Larsen og plejebarn, maler og snedker Jens Martinus Pedersen.

I 1922 køber Tinus så stedet (matr. nr. 58a) af sin plejemor Johanne Margrethe Larsen og hun kommer på aftægt hos Tinus. Hun dør i 1928.

Tinus bor nu alene i den lille ejendom frem til han selv dør den 29. oktober 1969 80 år gammel.

Der skete det forfærdelige, at en primus eksploderede, hvilket gav Tinus svære forbrændinger. Han kom på Aalborg Amtssygehus og døde efter få dage. Den 1. november 1969 blev han begravet på Øster Hassing kirkegård i samme gravsted som hans plejeforældre og deres datter, der døde i 1889 (Afdeling C række 9 nr. 143-146). Gravstedet er nedlagt, men fotos af to af gravstenene er bevaret.

 

Måler - Tinus' plejeforældres gravsten i Mindelunden på Øster Hassing Kirkegård i 2009 (findes ikke mere).
Måler - Tinus' gravsten i Mindelunden på Øster Hassing Kirkegård i 2009 (findes ikke mere).

Hvor er Tinus' mor, Marie Pedersen f. 1865, henne?

Marie Pedersen f. 1865 datter af Peder Martine Christensen og Bodil Christensdatter udvandrede til USA. Hun bosatte sig i Council Bluffs i Iowa og blev gift med en dansk mand.

Efter 10 års ægteskab fik de et barn og efter 4 år endnu et.

Før hun tog afsted, aftalte hun med sin far, at hun ikke skulle skrive til Danmark. Han ville sørge for at betale Johanne Margrete Larsen (hans søster), fordi hun tog sig af Tinus.

Der gik så efterhånden mere end 20 år, så tog hun mod til sig og skrev et brev til fasteren Johanne Margrethe. Brevet var imellem Tinus’ ting i huset, da det blev solgt efter hans død.

 

Gengivet så nøjagtigt som muligt af Kirsten Sønderkær Brix 13-4-2022.

 

Juli den 14. Council Bluffs

Kære faster Grete og den lille Tinus og jer alle så mange som I er, jo nu er du vel snart færdig med at vente efter mig; men det var også en lang ventetid. Kære faster endnu har den fået enden. Ja du ved vel sagtens ikke, at det blev bestemt mellem far og mig, at jeg ikke skulle skrive til Danmark. Han sagde endog, at det var måske urigtigt, at han havde fået mig med til Amerika; men han havde gjort det bedste, og du skulle nok få din betaling. Det skulle han ikke glemme. Sådan som jeg har længtes efter at høre fra dig; men du skal aldrig spørge, hvorfor jeg ikke har skrevet til dig, for det får du ikke at vide; men jeg har intet ondt begået. Men nu må du tilgive mig kære faster. Hvis du har været vred på mig, så må du ikke være det længere. Skriv nu at du har tilgivet mig. I Danmark har du kendt mig livet igennem. Alt hvad ulykke jeg havde begået, det var jo at føde det lille drengebarn til verden, som kom i dit hus for at have et hjem, som var med god vilje for min faders betaling. Jeg ved nu ikke, om du har fået betaling eller ej . Jeg skrev ned til din broder, om han tjente til noget, og så skrev jeg om [… ]jeg om at få den, men den er ikke kommet endnu, men den kommer nok. Han skrev, at din mand er død. Det var meget sørgeligt for dig, så jeg håber, at Tinus er god til [tjene dig?]. Håber nu, at han er et godt menneske. Du har altid været god og venlig imod Matilde og mig, og så vor gamle bedstemoder, men hils ham nu fra hans slemme moder, som rejste så langt bort og aldrig kom igen, og så du kære faster må du skrive , at du har tilgivet mig, når nu du skriver. Jeg er gift med en dansk mand. Vi har to børn en på 11 år og en 6. Vi var gift i 10 år inden den første kom. Jeg har det nu godt nok, men jeg er ikke … af mig. Det .. men i sommer går…

 

Der var 4 sider håndskrift, men måske har der været endnu flere, for der er ingen afslutning.

 

Brevet er skrevet tidligst 1911, da Marie omtaler onkelens død (Johannes Martinus Larsen) og inden fasterens død i 1928. Det er sikkert tættest ved 1911.

 

Mellergaard, Øster Hassing sommeren 1951. Bagerst f.v. Ricardts kæreste (navn?), Søren Fanøe, Kirstine Jensen, Maaler - Tinus, Ella Jensen (senere gift Andersen). Foran f.v. Magda Jensen (senere gift med Poul Morten Hansen), Ricardt Jensen, Karla gift med Børge Møller Jensen (t.h.).

Min families forbindelse til Måler - Tinus

Her er der også en forbindelse imellem Mellergaard og Tinus’ husmandssted.

Min mormor Kirstine Marie Jensen (f. Zakariasen) blev 1. juni 1950 husbestyrerinde hos sognerådsformand Søren Fanøe i Mellergaard. Hun var hos ham til hans død i 1965.

En familiesammenkomst i Mellergaard sommeren 1951 er foreviget. Her er Tinus også med.

Min mor Ella Andersen (f. Jensen) var 15 år, da hendes mor flyttede til Øster Hassing, så Mellergaard blev på en måde hendes hjem.

Da Tinus’ husmandssted blev til salg, var det nok et ønske om at komme hjem, der fik mine forældre, Ella og Knud Sønderkær Andersen til at købe det.

På billederne fra 1970, kort efter overtagelsen, ses tydeligt husenes dårlige stand.

Ved overtagelsen var det meste efterladt. Da der havde været ild, var mange ting skadede af sod. Min mor samlede med stor respekt for Tinus de ting, som ikke var helt ødelagte.

Derfor er også 29 malerier og 5 små skitser og brevet fra Tinus’ mor bevaret.

Jeg rengjorde billederne nænsomt med sæbevand. Derefter er de scannet ved hjælp af Silverfast software, og resultatet er overraskende.

 

 

 

 

Måler - tinus' hus i 1970. F.v. Henrik Sønderkær Andersen, hans kammerat Peter Rasmussen og Knud Sønderkær Andersen
Måler - Tinus' værksted 1970.

| Svar

Nyeste kommentarer